Стъпка към спешната помощ по въздух - 50 медици ще обслужват двете линейки

Атанас Пеканов и Асен Меджидиев връчиха удостоверенията на лекарите

30.05.2023 | 19:33 Редактор: Вяра Димова

България все по-близо до спешна помощ по въздуха. На церемония във ВМА заместник министър-председателят Атанас Пеканов и служебният здравен министър Асен Меджидиев връчиха удостоверенията на медиците, които трябва да обслужват въздушните линейки.

50 медицински специалисти - с толкова ще разполагат двете въздушни линейки, които България трябва да получи в средата на юли. Всички са преминали обучение за спасява животи в най-екстремните ситуации.

Теодор е първият, който взе удостоверение в ръце. "За оказването на спешна медицинска помощ - това е една от най-важните стъпки за критично болните пациенти", каза той.

"Аз преди това имам военни мисии в Афганистан и Малия реших да направя ново приключение, да се включа в нов екшън и за мен това е ново начало както за мен, така и за България. За мен е удоволствие да бъда част от първия екип, от първи курс", сподели Емилия Ненкова.

Очаква се до края на годината да пристигне и третата линейка, закупена от държавата. Те ще превозват спешни случаи само на кратки разстояния, само през деня, за да могат да се движат и през нощта. Тепърва ще се готвят промени в законодателството. 

"Ще получават сигнала от 112, те ще имат връзка с всички спешни центрове в страната във всички лечебни заведения", заяви здравният министър Асен Меджидиев.

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов увери, че средствата за спешната помощ по въздух вече са осигурени. "Днес отбелязваме още една крачка в изграждането на помощ по въздух, аз съм им благодарен", посочи той.

СМППВ се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост, като това е една от най важните инвестиции. В три столични болници вече има изградени хеликоптерни площадки.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)