Кой ще има достъп до спешната въздушна помощ, поета от правителствения авиоотряд?

Първия хеликоптер по Плана за възстановяване и устойчивост ще го имаме още на 15 декември

22.02.2023 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова

Правителственият авиоотряд поема спешната въздушна помощ, реши служебният кабинет. А първият от 6-те чакани хеликоптера за нуждите на въздушната помощ ще бъде доставен в средата на декември тази година, останалите - до края на 2025 година.

Спешната въздушна медицинска помощ ще бъде достъпна до всички български граждани и ще бъде напълно безплатна. Държавният авиационен отряд притежава нужния опит и логистични умения, според служебния кабинет.

"На държавния авиационен оператор ще му се възложи да извършва полети за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух", каза служебният премиер Гълъб Донев.

С постановлението на МС, дейността беше прехвърлена от търговското дружество "България Хели Мед Сървиз".

"ПАО има много добре изградена организационна структура, логистика и сериозни експерти. Нямаме време за повече експерименти и не може едно новорегистрирано дружество от нищото да извършва тази дейност", коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Сключен е договор между италианска фирма и Министерството на здравеопазването за доставката на 6 хеликоптера с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Като първия хеликоптер по Плана за възстановяване и устойчивост ще го имаме още на 15 декември, а останалите 5 ще бъдат доставени до края на 2025 година", поясни здравният министър Асен Меджидиев.

До десет дни започва обучението на медицински екипи - анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, които да бъдат базирани на няколко места в страната.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.