Шефът на ДАНС: Назначенията в службите не се съгласуват с посолства

Според Пламен Тончев оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС, е "изключително висока"

30.05.2023 | 14:35 Редактор: Юлиан Христов
Шефът на ДАНС: Назначенията в службите не се съгласуват с посолства

Назначенията на началниците на служби, не се съгласуват с посолствата. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДАНС Пламен Тончев. 

"Относно появилите се твърдения, че ръководителите на службите за сигурност се съгласуват с чужди държави, чужди служби и посолства искам да заявя, че назначаването на председателя на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, и тази процедура е само в рамките на Република България", каза той. 

Тончев обясни, че в нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на ДАНС да бъдат съгласувани с когото и да е, в това число с чужди официални представителства. 

"Не отговаря на истина и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или ЕС. В законодателството на България изрично е указан редът как се получава такава информация", добави той.  

По думите му преди да получат такъв тип информация, лицата се проверяват. Той уточни, че ние, като членове на НАТО и на ЕС, също не съгласуваме кандидатите за ръководители на чуждите служби. 

Според него оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС е "изключително висока". Тончев подчерта, че ще отстоява твърдо и безкомпромисно своите служители и агенцията. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR