След записите: Може ли да се прави кабинет под диктовка и кой контролира службите?

Вицепремиерът Пеканов и бившият финансов министър Горанов с коментар по темата

27.05.2023 | 14:30 Редактор: Юлиан Христов

След като ясно се разбра, че се говори за свалянето на депутатски имунитети и заобикалянето на правилата за влизането в Еврозоната, споровете се задълбочиха, а коментарите за доверието във и извън страната са водещи.

"Продължаваме промяната" категорично отрече да работи под диктовка на чужди посолства. Кирил Петков попита дали забавянето на мандата от президента Румен Радев не е било синхронизирано с изявлението на Радостин Василев.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов също коментира темата и съобщи, че не вижда проблем в практиката за по-внимателно сваляне на имунитети на депутати.  

Така обсъжданията за политическия хаос се задълбочиха и стана въпрос за суверенитета на държавата.  

"С темата със суверенитета често се спекулира. В някои аспекти суверенитет значи ти да си на масата, там където трябва да се взимат решенията. В момента само приемаме решения, които някой друг взима, а когато сме част, когато сме там на масата и взимаме решенията за паричната политика, ние ще определяме решенията, които така или иначе влияят върху нас. За мен това е суверенитетът в 21 век - да влияеш на решенията, които някой друг взима за теб", каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Опорни хора".  

Според бившия финансов министър Владислав Горанов - несигурността и намесването на имена на лидери от Г-7 и на европейски депутати, биха повлияли негативно на държавата, но в същото време изграждането на доверие между България и чуждестранните служби е вече направено.

"Показва доста сериозна политическа неопитност и доста сериозен опит за манипулации и намеса в работата на службите, но от друга страна е нормално да има доверие и е нормално да се изгради такова доверие, защото там се обменя много чувствителна информация", коментира той.  

Гледайте целия разговор в предаването "Опорни хора" от 19:30 ч. 

Вижте повече в репортажа.


2
3 rate up comment rate down comment 1
колония
преди 1 година
Корумпирани и зависими политици! За какво ни смята Америка? За колония? Русия не ни интересува! Тук няма руски военни бази и руски войски! Защо Америка ни управлява чрез посолството си? Това ли е "демокрацията" и ценностите на Запада? Няма Друга Такава Държава! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Нормално?!
преди 1 година
По критериите на колонията, да. Сигнализирай за неуместен коментар