Празнична програма в София по случай 24 май

Тържествената церемония пред Националната библиотека ще започне в 11:00 часа

23.05.2023 | 11:53 Редактор: Тодор Петров
Празнична програма в София по случай 24 май

На 24 май София отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Програмата за официално честване на празника в столицата ще започне с тържествено шествие от 10:30 часа, което ще тръгне от Министерството на образованието и науката.

Тържествената церемония пред паметника на светите братя пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще започне по традиция в 11:00 часа, а водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. 

"Тропар на Св. Св Кирил и Методий" и Химн на Светите братя Кирил и Методий ще прозвучат в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент маестро Славил Димитров.

Тържествено слово за празника ще произнесе доц. д-р Георги Бърдаров – писател, географ, университетски преподавател, ръководител на катедра "Социално-икономическа география" в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Стихотворението "Аз съм българче" ще изпълнят Симона Иванова и Константин Маринов – ученици от 1-ви клас на 44. СУ "Неофит Бозвели".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR