Радев: Независимо от процедурата за правителство, трябва да бъде приет бюджет

"Когато първият мандат не успее, следващите носят рискове", заяви президентът

22.05.2023 | 17:15 Редактор: Юлиан Христов
Радев: Независимо от процедурата за правителство, трябва да бъде приет бюджет

Когато първият мандат за съставяне на правителство не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Това заяви президентът Румен Радев, след като кандидатът за министър-председател Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

В изпълнение на конституционната процедура държавният глава прие на "Дондуков" 2 Габриел, посочена преди седмица от най-голямата по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на ГЕРБ-СДС, съобщават от прессекретариата на държавния глава. 

"Пътят, по който сте се насочили, изисква много работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество", заяви президентът Радев, като отбеляза положените усилия в търсене на подкрепа в силно фрагментиран парламент. Държавният глава призова, независимо от хода на процедурата за съставяне на правителство, парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на държавен бюджет и други закони, които се очакват от българските граждани и са изключително важни за българската държава.

Мария Габриел обясни, че връща неизпълнен мандат предвид постигнато съгласие с втората по численост парламентарна група в НС: "Имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR