Иван Гешев се яви на разпит в СГП през задния вход

От държавното обвинение съобщиха, че рано сутринта е дал обяснения по проверката за търговия с влияние

22.05.2023 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Близо пет часа напразно чакане. Така може да се резюмира голямата тема за деня - главен прокурор на разпит. Очакваше се в 9 часа тази сутрин Иван Гешев да се яви в Софийската градска прокуратура, за да даде обяснения по проверка за търговия с влияние.

Той обяви това на пленума на ВСС миналата седмица. Пред централния вход журналистите не го видяха да влиза за разпит. От пресцентъра на СГП съобщиха, че такъв е проведен и Гешев е дал обяснения по проверката за търговия с влияние.

"Очевидно бомбата е била с намерение да убие, не е било сплашване, фойерверки, изключително силен взрив, включително с осколки", заяви часове след взрива на 1 май зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

"С този гнусен и демонстративен акт искат да ни покажат, че с натискането на един бутон могат да убият един човек", коментира говорителят на Гешев - Сийка Милева. 

На 15 май главният прокурор показа пред журналисти оставката си, след което я скъса. "Може би някой възприема, че аз съм бъг в системата и този бъг трябва да бъде отстранен, за да може да функционира системата, за да може да се краде", каза преди седмица Гешев.

"Само аз съм му виновен, само това разбрах", лаконичен беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обвинен директно от Гешев. 

"Опорките и хибридните атаки срещу прокуратурата – това, че аз съм всесилен, видяхте господин Сарафов – всесилен ли съм?", попита Гешев. 

След това изявление, шефът на НСлС заяви, че се страхува за живота си и поиска охрана.

"Крайно време е някой да каже, че царят е гол. Когато иска да влезе в политиката, да го направи достойно, като напусне институцията и освободи прокуратурата на България от своето нетърпимо присъствие. Познавам господин Гешев и именно затова се страхувам за своя живот", призова Борислав Сарафов за оставката на Гешев. 

Заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров обвини началника си, че се опитва "на бял кон" "да оправи прокуратурата".

"Чухме, че г-н Гешев е голям родолюбец, именно затова ползва като лична резиденция една къща, която се намира в Боровец", продължи с обвиненията Борислав Сарафов. 

"Предстоят съответните процедури във ВСС, процедурата е ясна и е уредена в Конституцията и законите на страната", отвърна Гешев.

Вече е ясно - Гешев и Сарафов са извикани на изслушване във ВСС, то е насрочено от правосъдния министър Крум Зарков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)