"Отчаяни ходове и разпад" - докъде ще стигне войната в прокуратурата?

Министър Крум Зарков и заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров с коментар в предаването "Опорни хора"

20.05.2023 | 13:42 Редактор: Вяра Димова

Войната в прокуратурата продължава. Вчера Народното събрание прие механизъм за разследване на главния прокурор. Дали обаче това ще успокои страстите и до кога ще продължават скандалите в съдебната система, пред Bulgaria ON AIR коментират правосъдният министър Крум Зарков и заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров.

Народното събрание прие на първо четене новия механизъм за разследване на главния прокурор с внушително мнозинство от 191 депутати "за". Механизмът бе изработен от последните двама министри на правосъдието – настоящият служебен министър Крум Зарков и неговата предшественичка Надежда Йорданова.

В предаването "Опорни хора" Крум Зарков обеща, че докато той е министър, ще използва всички процедури и правомощия, за да се създаде промяна в съдебната власт.

"От една страна 6 члена на прокурорската колегия започнаха процедура по предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев, от друга страна зам.- главният прокурор сезира срещу главния, от своя страна главният прокурор поиска оставката на заместник-главния, заместник-главният на своя заместник. Тоест всички въпроси са там на масата и ВСС ще трябва да се произнесе", коментира министър Зарков.

Според новите промени Висшият съдебен съвет ще получи право да предлага на президента назначаване и освобождаване на главния прокурор с обикновено мнозинство, а не с мнозинство от 2/3. Според Ясен Тодоров това е отчаян ход, който е нелогичен. Той обаче признава, че прокуратурата е изгубила целостта си.

"Това е чисто конюнктурно решение за деня, което е толкова нелогично. Най-важно е такива важни решение да се взимат с мнозинство. След като главният прокурор трудно ще бъде махнат с мнозинство, сваляме мнозинството. Нужна е промяна в закона не в Конституцията. На практика тази институция, за която работех, се разпадна", заяви Тодоров. 

Според служебния министър на правосъдието ситуацията в прокуратурата е била напълно очаквана и се надява, че ще последват действия.

"Думите, които вече са изречени, съдържаха в себе си обвинение за извършване на престъпление, за търговия с влияние, за възпрепятстване на правосъдието, за принуда за изнудване. Колко години, колко записа, колко скандала и все пак най-страшното, което може да се случи, е пак нищо да не се случи", смята министър Зарков.

Ясен Тодоров заяви, че не се страхува за живота си, въпреки, че опасност има.

"Доста съмнителни типове се навъртат около кооперацията, в която живея и на местата които посещавам", допълни заместник-директорът на следствието.

В понеделник се очаква Иван Гешев да даде подробности пред Софийската градска прокуратура във връзка със записи на знакови политици и бизнесмени в България.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)