Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Зарков: "Войната" в прокуратурата не е изненада, нито, че е използвана за "политическа бухалка"

Най-страшното, което може да се случи, е пак нищо да не се случи, коментира служебният правосъден министър

20.05.2023 | 20:05 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, само от "Възраждане" гласуваха "въздържал се".

"Имаше огромно мнозинство за първото четене на този законопроект, имаше воля да върви бързо, което е оправдано, защото е обсъждан многократно. Има воля да се стигне докрай с едни въпрос, който виси на шията ни от 15 г.", коментира служебният правосъден министър Крум Зарков в студиото на "Опорни хора".

По думите му механизмът за разследване на главния прокурор се е превърнал в символ на това дали има смелост да се поставят неудобни въпроси.

"Надявам се да стигнем до край. Във ВСС се наблюдава нещо подобно - членовете дълго време не се произнасяха по този въпрос, сега са сезирани по силата на собствените си вътрешни правила с много типове искания - 6 члена на Прокурорската колегия искат предсрочно освобождаване на главния прокурор, той - оставката на заместника си, заместникът му - тази на главния прокурор и на заместника си. Всички въпроси са там на масата и ВСС ще трябва да се произнесе", обобщи вихрушката по върха на прокуратурата Зарков.

Чрез Bulgaria ON AIR той призова всичко да става не чрез записи, а чрез компетентни органи, в които всеки от тях да каже един на друг каквото има, "с уважение към позициите, които заемат".

"Не става дума за записи, а за доказателства, които да се съберат по реда на НПК, става въпрос не за обвинения по медиите, а в съда, не да се караме в телевизионни студиа, а да се изчисти въпроса във ВСС", добави служебният правосъден министър.

За него "войната" в прокуратурата не е изненадваща, нито твърденията, че тя е използвана за "политическа бухалка".

"Не може да се изключи това. Трябва да се търсят гаранции да няма и най-малкото съмнение, че това може да е така. Няма да си позволя да коментирам непроверени записи. Колко години колко записа и колко скандала имаше. И най-страшното, което може да се случи, е пак нищо да не се случи", категорично заяви Зарков.

Допълни, че като министър на правосъдието няма да допусне да не се стигне до истината около взрива срещу кортежа на Иван Гешев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Този много ми мяза на смахнат и избягал от здравно заведение,намиращо се близко до София. Сигнализирай за неуместен коментар