Никой в НС няма против главният прокурор да бъде разследван, трябва да има съдии доброволци

"Въздържал се" гласуваха само депутатите от "Възраждане"

19.05.2023 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

191 народни представители подкрепиха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, предложен от служебния кабинет и министъра на правосъдието Крум Зарков. Нямаше нито един "против", но 33-ма от "Възраждане" гласуваха с "въздържали се". Това е първият законопроект, приет от 49-ото Народно събрание.

Той предвижда сигналите срещу главния прокурор или негов заместник да се изпращат на председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Той ще прецени в кой сигнал има основание да започне разследване. Съдията, който стане прокурор по разследването на главния прокурор, ще трябва да е работил последните седем години по наказателни дела. Ще се определя на случаен принцип от списък, в който ще бъде включен само с негово съгласие. Той няма да може да бъде повече от 2 години прокурор по разследването на обвинител номер 1, а ако това се наложи, ще бъде назначен друг.

"Тази голяма подкрепа позволява по законопроекта да се работи качествено, за да бъде доведен до край", коментира Крум Зарков.

Въпреки че всички политически сили се обявиха "за" въвеждането на механизъм за контрол на главния прокурор, се появи казусът - противоконституционна ли ще е реформата "Зарков".

"Надявам се това да е глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген", заяви Надежда Йорданова. 

От ГЕРБ заявиха, че няма да атакуват настоящия законопроект пред Конституционния съд и ще го подкрепят. 

"Моля ви в частта "главен прокурор" не променяйте нито една запетайка, така както е внесен от МС. Така Зарков ще носи пълната отговорност", добави депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

А изказването на Радомир Чолаков предизвика и напрежение.

"Политическата целесъобразност победи правото в храма на правото. 50 висши магистрати казват "не го правете, защото е противоконституционно", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Тази мярка не е наложена отвън. В България има достатъчно съпротивителни сили на безобразията, които се случват в съдебната система и ги видяхме на площадите 2020 г.", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

От "Възраждане" настояха да се приеме техния законопроект за промени на Наказателно процесуалния кодекс, вместо този на служебния кабинет. В крайна сметка депутатите приеха законопроекта на служебния кабинет.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)