Прокурори застанаха зад Гешев, противопоставят се на "омразата" към държавното обвинение

Позиции изразиха САП и СРП

19.05.2023 | 15:56 Редактор: Елеонора Танева
Прокурори застанаха зад Гешев, противопоставят се на

Прокурорите от Апелативната прокуратура – София излязоха с позиция, в който се противопоставят на публикуваното на 12.05.2023 г. "Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София", с което се подкрепя искането на 6 от членовете на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

"Това "становище" е изготвено, без да е провеждано събрание, на което да изразим мнението си. Изразяваме силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура", пише в позицията на магистратите.

Уточнява се, че прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, "българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите".

"Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото", завършва официалното становище на прокурорите от Апелативната прокуратура в София.

Техните колеги от Софийската районна прокуратура също излязоха с позиция, с която категорично се разграничават от "анонимното становище, изразено и разпространено в медиите от името на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София на 12.05.2023 г."

"Ще продължим безпристрастно, обективно, справедливо и съвестно да изпълняваме своите служебни задължения в защита на правата и интересите на гражданите. Прокурорите от Софийската районна прокуратура се уповават на принципа, че независимостта на съдебната власт е най-сигурната и стабилна основа, на която се гради правовата държава", гласи официалното писмо до медиите.

Снимка: БГНЕС