Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гешев е притиснат до стената, жертваха Габриел и ще ни пратят на нови избори

Доц. Борислав Великов и Асен Агов посочиха недъзите на съдебната ни система

18.05.2023 | 20:04 Редактор: Тодор Петров

"Гешев иска да се прояви като борец за правда, което не е лошо, но е малко закъсняло. Ако от главен прокурор на Републиката се превърне в прокурор на народа, това може би ще бъде полезно", заяви председателят на 39-ото НС доц. Борислав Великов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му не е приемливо Гешев да нарича част от народните представители "политически боклук" и той трябва да бъде по-обран в изказванията си.

"Ако иска поне донякъде да бъде реабилитиран, трябва трупчетата да бъдат махнати и прокуратурата да покаже докъде е стигнала по знаковите дела. Може би има шанс. Гешев е притиснат до стената, адреналинът му се покачва", каза още доц. Великов. 

"Ние имаме нужда от защита в лицето на прокуратурата. Как изведнъж ще станеш защитник? Това е невъзможно! Той ще се окаля още повече, защото е достатъчно окалян вече. Никой вече няма доверие в него. Не виждам причина обществото изведнъж да започне да му вярва. Достатъчно авантюри преживяхме в последните 30 години", коментира журналистът Асен Агов пред Bulgaria ON AIR.

Според него главният прокурор Иван Гешев е озлобен и притиснат до стената.

"Той тръгна да атакува Борисов и ГЕРБ преди това, свързвайки се със спонсори на Борисов, шантажирайки ги и искайки да спрат финансирането на ГЕРБ. Съдът решава тези въпроси, но той е парализиран. Прокуратурата е парализирана. Изплува на повърхността целият недъг на съдебната ни система", заяви Агов и добави, че политическата енергия да се разреши този проблем трябва да дойде от обществото. 

"Не съм видял никой да се изчерви от тази ситуация. Ако сега ще се покажат срамотиите на онова, което преживяваме в момента... Абсолютно неспособни са сегашните главни хора в правосъдието да се справят. Прекрасни юристи са, но ми липсва техният характер. Трябва да се премахне институцията главен прокурор. В повечето страни няма такова чудо. Ако има, това е министърът на правосъдието, както е в САЩ", посочи Агов.

Според доц. Великов недъзите в съдебната ни система проличават много. 

"Прави са онези, които смятат, че това е разбиване на прокуратурата отвътре. Не бива да допускаме тя да се срути", отбеляза бившият шеф на парламента.

"Болно ми е за това, което се очертава - даването на ненужна жертва в името на не знам какво точно. Жертваха Мария Габриел. Сега нямаме еврокомисар, и то във важен ресор. Вършеше немалко полезна работа, покрай това ще загубим някой и друг милиард за страната", изтъкна доц. Великов.

Гостите в студиото на Ганиела Ангелова очакват да се стигне до нови предсрочни парламентарни избори.

"Никой от ПП и ДБ няма да гласува за правителство на ГЕРБ-СДС. Не очаквам никакъв пробив в редиците на "Промяната". В момента те са големите печеливши. Проблемът не е в състава, а в мераците за осъществяване на политики. Баницата е свършила, изядена е", смята Агов.

"Ако все пак има малък шанс, аз го виждам с втория мандат. Ако Борисов иска да се оттегли достойно, може да си преодолее егото и да подкрепи ПП-ДБ. Тази вероятност е не повече от 20%", каза доц. Великов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Лицето асен аг0ф е вреден за обществтото на България! Не му давайте думата и не трябва да бъде в ефир! асен аг0ф е американски агент! И този американски пропагандатор е включен в действие да хвали българофобията/русофобията! Но българското общество "вкуси" от евроатлантическата безпътица и социален упадък, а влизането насилствено на България в "клуба на богатите" направи българското общество най-бедното в цяла Европа! Сигнализирай за неуместен коментар