Радев настоя за незабавна съдебна реформа, Зарков посочи "лечението"

Десетки образувани производства седят на трупчета с години, каза вътрешният министър Демерджиев

18.05.2023 | 18:43 Редактор: Вяра Димова

Президентът се обяви за незабавна съдебна реформа. Правосъдният министър обеща - трусовете в прокуратурата да не бъдат заметени под килима, а вътрешният министър изнесе данни за десетки дела оставени на трупчета през годините.

Президентът Румен Радев, който през 2019 година подписа указа за назначаването на главния прокурор Иван Гешев, а осем месеца по-късно поиска оставката му, днес за пореден път заяви, че е необходима промяна в цялостния модел на българската прокуратура.

"Аз говоря от три години, че има политическа намеса в работата на прокуратурата и на съдебната власт. ВСС кадрува и взема решения. Аз се надявам след всичко което излезе, ВСС да покажат независимост и подчинение на закона и принципите", заяви държавният глава.

Според министъра на правосъдието, приемането на механизъм за разследване на главния прокурор, както и промени в НПК, ще доведат до преодоляване на зависимостите в съдебната власт. 

"Този път нещата няма да бъдат заметени под килима, всичко ще се разбере и ще бъдат взети съответните решения спрямо закона. Трябва да минем отвъд диагнозата, сега е време за лечението. Приемането на законовия ред ще осигури ефективен, авторитетен, независим от всякакви пристрастия механизъм, който няма да се поддава на заплахи, внушения, намигвания, SMS-си, юридически издържан механизъм", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Пред депутатите служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отбеляза, че десетки вече образувани производства седят на трупчета с години. Констатацията дойде в отговор на неговия предшественик Бойко Рашков, който коментира, че прокуратурата е "сталинистка" и забавя разследването по някои дела. Демерджиев призова разследването на магистрати да се върне към ГДБОП. 

"Към момента компетентни да разследват магистрати са само следователите. При това положение, когато са в системата на прокуратурата, на всички е ясно до каква степен може да се постигне обективност, до каква степен може да се очаква те да отидат до едно производство и как би могъл един следовател да разследва поставения над него в йерархията прокурор – успешно", коментира служебният вътрешен министър.

Според Демерджиев също трябват законодателни промени, за да не се позволява толкова лесно на Следствието да изземва дела от МВР.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)