ГЕРБ-СДС + ИТН + ДПС и игра с кворума в НС, за да има кабинет?

ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" категорично заявиха, че няма да подкрепят Мария Габриел

18.05.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

"Има такъв народ" ще подкрепи експертно правителство, обяви лидерът на партията Слави Трифонов. Така, макар без да назовава мандатоносителя ГЕРБ-СДС, Трифонов обяви подкрепа за техен кабинет. 

"Има такъв народ" ще направи всичко възможно парламентът да работи, а за да работи, трябва да има правителство. А, за да свърши нужната работа правителството, то трябва да е експертно, съставено от експерти, от хора, които разбират", заяви лидерът на ИТН.

"Дано всички политически партии да се отнесем с разум и отговорност към проблемите на хората и държавата, и в диалог да намерим изход от политическата криза", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Надеждите за реализиране на правителство с първия мандат обаче спират дотук, след като още във вторник най-желаният партньор на ГЕРБ - ПП-ДБ, заяви категорично, че няма да подкрепи кабинет на Мария Габриел.

В кулоарите на парламента се заговори, че чрез игра на кворума кабинет на първата политическа сила все пак може да бъде избран. От коалицията ПП-ДБ не коментираха слуховете, реакция последва обаче от БСП и "Възраждане", които по-рано заеха позиции, че няма да дадат подкрепа на ГЕРБ. Те бяха категорични - техни депутати няма да гласуват различно от парламентарната група и няма да участват в "игри" 

И въпреки че от ГЕРБ на този етап не са насрочили официални срещи с останалите партии относно състава на проектокабинета им, днес кандидатът за премиер Мария Габриел посети стаите на някои от парламентарните групи в Народното събрание. Сред тях - тези на ДПС и ИТН.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
България на Българит
преди 11 месеца
Хайде да ви е честито потурчването. *** гербери излизайте и гласувайте за Вашия Вожд. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
хммм
преди 11 месеца
Правителство на турчеещите се еничари!! ЕНИЧАРИ!!! Ще идваме да ви гоним със сопи от София! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Потурчване на Българ
преди 11 месеца
Ако това се случи България ще бъде потурчена. Сигнализирай за неуместен коментар