Две комисии към ВСС проверяват три сигнала срещу Гешев

Главният прокурор обеща да говори, когато "му дойде времето"

17.05.2023 | 18:51 Редактор: Юлиан Христов

Първо заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след скандалите в прокуратурата. Главният прокурор Иван Гешев се появи за първи път след обвиненията от заместника му Борислав Сарафов, но не пожела коментар пред журналисти с думите, че ще говори, "когато му дойде времето".  

Прокурорската колегия даде Гешев на етичната и дисциплинарната комисии, а обвиненията срещу него са три - за ползването на прокурорската вила в Боровец за лични цели, контролът на делото "Барселонагейт" и съмненията за незаконен запис на разговор с прокурора Йордан Стоев.  

"Това е в правомощията на съответната комисия. Изпратихме и на дисциплинарна комисия, ще разгледат и преценят и ще се произнесат", каза Георги Кузманов.  

Йордан Стоев е един от шестимата прокурори, подписали се за предсрочно отстраняване на Гешев от поста му главен прокурор. Това е пряко нарушение на Конституцията, твърди пък прокурор Георги Кузманов и допълва: "Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание". 

А мотивът да поискат предсрочно отстраняване на Гешев е един. 

"Че е изпратил лице с неустановена самоличност и качества да присъства на местопроизшествие, без да има право на това. Тежко нарушение, защото е терористичен акт срещу държавността", коментира Кузманов.  

По-рано днес от Съюза на съдиите излязоха с остра позиция с искане оставката на Гешев, Сарафов и Ясен Тодоров, за да се осигури обективно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата.  

А от СГП пък посочиха, че те са единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу лица с имунитет, магистрати, членове на Министерския съвет, както и престъпления против републиката.  

Те вече започнаха проверка по сигнала, а прокурорът е избран на принципа "случаен подбор". 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR