Гешев поиска отвод на шестима от ВСС, две комисии ще проверяват сигнала на Сарафов

Чапкънова: Трябва да дадем отговор на всички въпроси, по които сме сезирани

17.05.2023 | 15:00 Редактор: Михаела Димитрова
Гешев поиска отвод на шестима от ВСС, две комисии ще проверяват сигнала на Сарафов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изпрати на етичната и на дисциплинарната комисии към колегията сигнала на Борислав Сарафов за това, че Иван Гешев е записал свой разговор с Йордан Стоев. Това е първото заседание на Прокурорската колегия на ВСС, след като шестима членове поискаха отстраняването на обвинител номер 1.

С 4 на 3 гласа кадровиците гласуваха да разгледат сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител номер 1. 

Главният прокурор Иван Гешев и Йордан Стоев не участваха в гласуването. Най-активна беше прокурор Калина Чапкънова. Повече от кадровиците запазиха  мълчание по време на заседанието. След 30 минути дебат,  решиха да изпратят сигнала на Етичната и Дисциплинарната комисия. 

Калина Чапкънова от прокурорската колегия поиска искането на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно производство срещу Гешев за записани телефонни разговори да бъде включено в дневния ред. Според сигнала главният прокурор Иван Гешев е нарушил член от Конституцията – със запис на негов разговор с колега, кадровика Йордан Стоев.

"Трябва да дадем отговор на всички въпроси, по които сме сезирани", посочи прокурор Чапкънова, цитирана от "24 часа".

Главният прокурор поиска шестимата, които са против него, да си направят отвод при гледането на сигнала.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR