Възможно е "конституционно правителство", ГЕРБ, ДПС и ИТН търсят поне 5 гласа

Oт ПП-ДБ не очакват техни депутати да гласуват за кабинет с премиер Мария Габриел

19.05.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

След като Слави Трифонов обяви вчера официално подкрепата на ИТН за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, днес и от ДПС казаха за първи път категорично, че ще подкрепят кабинета на Мария Габриел. Днес ДПС и ИТН се срещнаха с Мария Габриел в парламента.

"Ние се отнасяме много сериозно към тази тема, дори вчера ви казах и за експертите. Разговорите продължават, срещите продължават", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС благодари на ДПС и ИТН за подкрепата за експертно правителство. Габриел ще обяви имената на министрите в кабинета си в понеделник и призова всички, които искат конституционна реформа, да застанат зад първия мандат. Структурата на Министерския съвет остава същата. 

"Партиите, които ме подкрепят, имат готовност за конституционна реформа", отбеляза Габриел. 

Така ГЕРБ-СДС събират общо 116 гласа подкрепа. За да стане факт кабинетът на Мария Габриел, са ѝ необходими още 5 гласа, така ще достигнат заветните 121. От "Продължаваме промяната-Демократична България" не очаква тези гласове да дойдат от тях.

"Ние притеснения нямаме. Животът е пъстър, но не очаквам някои от нашите депутати да гласува за първия мандат", заяви акад. Николай Денков. 

Един от лидерите във втората по големина коалиция - Христо Иванов, лансира нова формула за съставяне на редовно правителство с обединение за извършване на конституционна реформа. 

"Ако се установи, че има конституционно мнозинство, тогава правителството ще бъде създадено, за да може да даде време да се развие конституционният процес и това прави още по-важно и обосновано създаването на правителство", обясни той.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи идеята за конституционно правителство.

"Конституционно правителство също е вариант, защото промяната на Конституцията също изисква поне 160 гласа. Така че в следващите няколко дена може да се направят още совалки по тази тема", посочи той.

В отговор Христо Иванов категорично изключи възможността такова правителство да бъде излъчено с първия мандат.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.


2
0 rate up comment rate down comment 1
Youri Slavkov
преди 11 месеца
Преди време ИТН нахално вкараха в името си думата народ. Всъщност те са отроче на ДПС, пратено да обслужва и домакинството на ГЕРБ. Ратайче, научено от малко да лъже. Привидно да чегърта Борисов, а фактически да го подпира. Не е отговорно пред нацията за извършване на конституционна реформа да се разчита на превратаджийска формация. Конституцията е основният закон на държавата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
хммм
преди 11 месеца
Няма да ги получите мръсни крадци и мошеници!! НАпротив, трябва някои от вашите партийци да не влязат в зала и да паднете още! Вие сте ***, продаващи България! Дано се намерят поне 2-3ма свестни хора измежду вашите грабителски шайки за да не гласуват такъв отвратителен кабинет на Турция. Сигнализирай за неуместен коментар