48 хил. зрелостници ще пишат по тема №1 на матурата по БЕЛ

Изпитът се провежда в 750 училища

19.05.2023 | 07:05 Редактор: Петя Кръстева

Близо 48 хиляди зрелостници се явяват днес на матурата по български език и литература. Тестът за изпита беше генериран сред близо 6 млн. комбинации минути преди 6 часа тази сутрин в Министерството на образованието.

Целта е да не изтича предварително темата за матурата. За интерпретативното съчинение се падна тема номер 1 - това е 41-ви въпрос. За втора поредна година за съчинението и за есето има две отделни теми. Изпитът е разделен на три модула - първите 2 са по 60 минути, а третият - 120 минути. За учениците със специални потребности са предвидени по 30 минути допълнително за всички модули. 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 750 училища и 4200 зали. За реда ще следят над 9000 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа.

"Осигурили сме резервни химикали. Квесторите и учениците са инструктирани. Надявам се всичко да протече по план, тъй като през годините сме имали всякакви куриозни ситуации", коментира директорът на 138 СОУ "Проф. Васил Златарски" Иван Стоянов.

Зрелостниците ще бъдат допускани срещу документ за самоличност. Важно условие е да се пише с черен химикал. За да бъде взет изпитът, са необходими минимум 30 точки. Резултатите от ще бъдат обявени до 9 юни.

"Имаме добра подготовка още от началото на годината, заради което се надяваме всичко да мине добре. Не се надявам матурата да е лесна, но ще се справим. На третия модул може би ще се падне Никола Вапцаров", каза един от зрелостниците.

Други път разчитат на късмет, за да се справят с изпита.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR