Изпитание за родителите: Учениците си остават близо 10 дни у дома заради матурите

Градоначалниците имат право да обявяват до 3 неучебни дни

17.05.2023 | 19:06 Редактор: Петя Кръстева

Родители са изправени пред изпитание. Децата им няма да посещават училище близо 10 дни заради предстоящите държавни зрелостни изпити, съвпадащи и с официалния неучебен ден 24 май. 

Причината е, че в някои учебни заведения в страната директори отпускат допълнителни почивни дни. Неучебните дни за месец май са 19, 23 и 25 май. А през юни - учениците няма да учат на 13 и 16 юни. 

На 19 май ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. На 23 май е вторият зрелостен изпит за професионална квалификация. 25 май е неучебен ден, но присъствен за училищни, просветни и културни дейности. На 13 юни учениците от 7-ми и 10-ти клас полагат изпит по български език и литература от Националното външно оценяване, а на 16 юни - седмокласниците и десетокласниците ще държат изпит по математика.

22 май е единственият учебен ден в иначе почивната седмица за учениците. Заради това кметът на Пловдив решава да издаде заповед и да обяви понеделник за неучебен в цялата община.

"22 май го обявих за неучебен, тъй като 3 дни преди това са почивни заради матурите. Няма смисъл за един ден да ги събираме учениците", смята кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Градоначалниците имат право да обявят до 3 неучебни дни - заради грипни или дървени ваканции или по свое решение. Редовна практика в такива случаи е родителите сами да освобождават децата си, казват директори.

"В конкретната ситуация най-вероятно много семейства биха се почувствали както удовлетворени, така и неудовлетворени, ако са неучебни, защото тези два дни са доста неудобни, ако изведат децата си на почивка или ги вземат със себе си", отбеляза директорът на 119 СУ Диян Стаматов.

От Министерството на образованието отказаха коментар по темата.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.