Не им пука: Абитуриенти не се стряскат от проверки, СДВР "стяга редиците" покрай баловете

Младежи дишат райски газ пред очите на полицаи

17.05.2023 | 19:14 Редактор: Петя Кръстева

Абитуриенти дишат райски газ пред очите на полицаи. От МВР призоваха завършващите да внимават с употребата му и увериха, че засиленото полицейското присъствие по улиците на София ще продължи.

Възмущение и редица коментари предизвикаха кадрите на абитуриенти, дишащи райски газ пред храм-паметника "Александър Невски" в центъра на София.

"Говорила съм с полицаите, те са мои хора", твърди една от абитуриентките. От СДВР и Столичната община напомниха, че има правила за употребата на райския газ и предупредиха, че той може да бъде опасен за здравето и живота на младите хора.

"Нашата идея е те да си изкарат празника живи и здрави. Нарушителите ще се следят както от полицейските патрули на терен, така и от камерите за видеонаблюдение", отбеляза зам.-директорът на СДВР Георги Алексиев. 

Той поясни още, че ще има засилен контрол от "Пътна" и "Охранителна полиция", цивилни екипи, които ще водят наблюдение над празнуващи абитуриенти и тяхното придвижване - ще подават информация на "Пътна полиция", които може и в момента на нарушението да санкционират водача. 

Ще се извършва контрол и върху употребата на наркотици и алкохол от водачи. В района на заведенията, където ще се провеждат баловете, също ще има засилено присъствие.

От полицията припомнят, че санкции очакват и абитуриентите, които нерегламентирано използват пиротехника. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)