"Полицаите са мои хора": Абитуриенти дишат райски газ пред очите на униформените

За подаване през прозореца на автомобил са предвидени санкции между 20 и 50 лв.

16.05.2023 | 19:06 Редактор: Вяра Димова

Засилени мерки за абитуриентските балове обявиха от пътна полиция. Но въпреки заплахите със санкции, зрелостници дишаха балони с райски газ точно пред погледа на служители на МВР в центъра на София.

За поредна година катедралният храм "Александър Невски" се оказа сборен пункт за стотиците абитуриенти. 

"Ще празнуваме първо на кръчма с класа, след това отиваме на дискотека и си оставяме всичко, и се надяваме да изтрезнеем до матурите. Говорила съм с полицаите, те са мои хора", казаха абитуриенти.

На фона на забавлението, употребата на райски газ не бе прекъсната от служители на МВР, а използваните балони намериха място по паветата пред храма.

По-рано през деня от МВР обявиха засилени проверки по време на предстоящите абитуриентски балове. Нарушения, сред които традиционното подаване през прозорците на автомобилите и излизането от купето по време на движение, както и претоварването с повече хора, се наказват с глоба между 20 и 50 лева.

"Ние сме преминали през всички училища, в които има абитуриенти и са проведени максимален брой беседи с учениците, на които им предстои завършване", обяви Мария Ботева от "Пътна полиция".

Основната цел на "Пътна полиция" е да се гарантира безопасността на всички пътуващи. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.