Предлагат да избираме автошкола по рейтинг, експерти искат по-сериозна практика

Новото предложение е направено от бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев

17.05.2023 | 14:04 Редактор: Вяра Димова

Нова рейтингова система за автошколите, предлага бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Така бъдещите кандидат-шофьори ще могат да избират най-добрата автошкола за обучението си.

Трябва да има сериозна теория, сериозна практика и когато ги има и двете - може да се намалят инцидентите по пътищата, смятат от бранша. 

"Това е разумно предложение и най-накрая родителите трябва да знаят къде записват децата си и да избират качествените автошколи", каза управителят на школа Владимир Василев.

В момента курсовете не включват нощно шофиране и извънградско по магистрала. Това е и една от причините да има много инциденти, смятат експерти. Затова настояването е отново да бъдат включени в задължителните часове за обучение. 

От Института за mътна безопасност смятат, че пазарът трябва да реши кои автошколи да останат и кои да бъдат премахнати. Според тях предложението за рейтингова система не е решение, а изпитът трябва да бъде по-сложен. 

"Трябва да се започне от образованието в училище, след това да се пристъпи към водачите, към това те да карат нощем, да карат с придружител, да имат временна книжка", заяви Емил Марков от Института за пътна безопасност.

От бранша искат да се създаде закон, в който младите шофьори да управляват автомобил до 50 коня в първите 5 години от взимането на шофьорската си книжка. 

Вижте повече в репортажа.