Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Придружител в колата, автошкола след шофьорския курс... Илия Царски каза как да спрем войната на пътя

Автомобилният състезател смята, че фаталният инцидент на "Сливница" е заради скоростта

09.05.2023 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

"Целият май е много тежък, от началото на месеца има 19 загинали по пътищата, което е нещо много лошо. Крайно време е българите да бъдем по-отговорни на пътя", каза автомобилният състезател Илия Царски в студиото на "Денят ON AIR".

Той отново призова и да бъдем по-толерантни.

"Младите шофьори трябва да управляват автомобили с обем на двигателя не по-голям от 1.2 или 1.4. Също така през нощта да бъдат с придружител, защото тези часове, в които се кара шофьорската книжка, са крайно недостатъчни за млад шофьор, за да получи рутината и сигурността за контрол над автомобила", допълни Царски.

Според него последният фатален инцидент в София е заради скоростта, както и загубата на контрол над автомобила.

"Не мога да съдя човека, който е извършил тези действия, но експертите тепърва ще кажат кой е виновен, каква е скоростта. След шофьорските курсове трябва да се преминава през автошкола, в която да се рутинира и да се натрупа стаж. Тогава ще се сведат до минимум тези ПТП-та, които завършват фатално понякога", коментира автомобилният състезател.

От ефира на Bulgaria ON AIR Царски призова шофьорите за повече отговорност.

"След като се качи в автомобила, да знае, че както неговият живот може да бъде застрашен, така и да застраши други животи. Нямам право да съдя даден човек, включително и извършителя. Всичко може да се е случило с автомобила - висока скорост, неизправност на автомобила. Този малък стаж, който има - само 3 месеца, може автомобилът да е тръгнал в друга посока и той да не е успял да го контролира", каза още Илия Царски.

По думите му органите на реда си вършат работата - контролират както скоростта, така и "гонките".

"Не мога да приема това, че когато младият шофьор се учи да управлява автомобила, ги учат на бавна скорост. Тя не може да ги научи да реагират в ситуации, когато карат с 50-60 километра отгоре", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
До Шафьора
преди 11 месеца
Умен, или не Чубриков е един от най - успелите автомобилни състезатели! Ти к'во, съвет за шофиране от ядрен физик ли ще търсиш Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Шафьор
преди 11 месеца
Всички знаем колко са умни шофьорите еле пък този да е най умния?? Сигнализирай за неуместен коментар