На какво пропускат да ни научат в автошколата?

Водачът винаги трябва да държи волана с две ръце

20.08.2022 | 08:08 Редактор: Петя Кръстева
На какво пропускат да ни научат в автошколата?

Правилното захващане на волана на автомобила е въпрос, чийто отговор трябва да знае всеки шофьор. Експерти от различни области, включително психолози, правят изследване по тази тема. Едно е ясно със сигурност - безопасността на работа на автомобила зависи от правилния захват на волана. Това е особено важно в екстремна ситуация, когато всяка част от секунда е от значение.

В много автошколи обаче бъдещите шофьори овладяват умението за захват на волана по неправилен начин. Най-честата грешна препоръка е да поставите ръцете си на 10 и 2 часа. Представете си волана под формата на циферблат и след това си представете къде са 10 и 2 часа. Такова захващане се счита за неправилно и не е безопасно. По-точна информация предоставят специалистите, които преподават противоаварийно шофиране.

По думите им водачът винаги трябва да държи волана с две ръце, освен когато превключва скоростите. Тази позиция ще ви позволи бързо да реагирате при възникнала екстремна ситуация и да извършите необходимата маневра. Ако има само една ръка на кормилото, водачът ще трябва да отдели време за прихващане. 

Воланът трябва да се държи на 9 и на 3 часа.

Четете повече в automedia. investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК