Подкрепа липсва, но ГЕРБ-СДС ще върне мандата изпълнен и ще предложи кабинет

Бойко Борисов заяви, че ако първият мандат е неуспешен, с втория също нищо няма да се получи

17.05.2023 | 13:48 Редактор: Михаела Димитрова

Коалицията ГЕРБ-СДС ще върне мандата изпълнен, въпреки все по-неясната подкрепа за кабинет. Въпреки че от "Продължаваме промяната- Демократична България" и БСП категорично отказаха подкрепа за кабинет на ГЕРБ-СДС, първата политическа сила преминава към обсъждане на имена на кандидати за министри.

"Мисля, че беше казано от една от парламентарните групи, че разговорите трябва да спрат дотук. Оставам отворена за разговори с всички, но вече преминаваме на следващата фаза", каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако първият мандат е неуспешен, с втория също нищо няма да се получи. 

Според него доверието с "Продължаваме промяната-Демократична България" е възстановено след спазването на "джентълменското споразумение". Първата политическа сила също изпълни уговорката да подкрепи Стою Стоев от коалицията ПП-ДБ за председател на правната комисия.

"Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория при тези заявки на партиите. Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи и да направи правителство, призовавам за разум", заяви Борисов.

За разум призоваха и от "Продължаваме промяната-Демократична България", но с втория мандат. Те обявиха, че ще търсят подкрепа за собствено правителство и за промяна в Конституцията, в частта ѝ за съдебната власт.

"Вчера беше взето решение, че няма да подкрепим първи мандат. Вторият мандат е единственото решение пред България, за да не отидем на шести поредни избори", категоричен е Кирил Петков. 

А от ДПС отправиха критика към подхода на коалицията на "Промяната".

"Не мога да разбера логиката за последните 30-40 дни на ПП-ДБ – няма да подкрепим първия мандат, с втория мандат ще предложим правителство на малцинството, което очакваме да подкрепят, но няма да правим нищо с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". И как се случва това?", попита лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За смяна на подхода призоваха и от ИТН. Те посочиха, че ще разговарят с всички политически сили. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR