Министър Зарков: Имаме застрашени магистрати, поемам отговорност за охраната на Сарафов

Служебният министър на правосъдието представи две хипотези за предоставяне на охрана

17.05.2023 | 12:13 Редактор: Михаела Димитрова

Действително ситуацията е безпрецедентна, но Министерството на правосъдието действа изцяло и само в рамките на закона. Тук не става дума за застрашени свидетели, а за застрашени магистрати. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който се яви на изслушване в Народното събрание.

"Има две хипотези за предоставянето на охрана. Едната е при условия на неотложност, която и аз приложих, след като не само чух изявлението на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба (НСлС), но и той писмено поиска от нас по съответния ред. Ние не сме сезирани по телевизора", категоричен бе Зарков.

Той обясни, че при неотложни случаи охраната се осигурява незабавно от ръководителя на съответното териториално звено на Главна дирекция "Охрана", в чийто район работи или живее застрашеното лице, въз основа на заповед на главния директор на ГДО. В тези случаи се уведомява министъра на правосъдието и се предприема процедурата по тази инструкция.

"Аз бях уведомен и приех това предложение на специалистите да поставим г-н Сарафов под охрана на 15 май, понеделник", заяви Зарков. Той посочи, че Борислав Сарафов е с адекватна охрана.

"Това не означава, че нито приемаме, нито отхвърляме неговите твърдения. В този случай беше необходимо да се постави охрана. Поемам отговорността за това", уточни правосъдният министър.

Служебният министър отказа да даде повече подробности за охраната на Сарафов, мотивирайки се със запазване на неговата безопасност. 

Според Зарков трябва да се вземат адекватни мерки, имайки предвид бомбата, която избухна наскоро до колата на главния прокурор.

Той коментира също стопанисването и използването на имот, предоставен от Висшия съдебен съвет (ВСС), в кв. "Боровец", по-известен като "Регентска къща", еднолично от главния прокурор Иван Гешев.

"Това е решение, което ВСС е взел в рамките на своите правомощия",  уточни Зарков и допълни, че какво се е случвало с този имат, как е стопанисван, дали той е използван за целите на прокуратурата като институция или за други цели, не може да каже, защото не е в неговите правомощия да разполага с такава информация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
kire
преди 11 месеца
А застрашените 6млн граждани от действията или бездействията на същите тези магистрати кой ще защитава. Този министър на властимащите ли е или на гражданското общество. Сигнализирай за неуместен коментар