Петков: Или кабинет с мандат на ПП-ДБ, или отиваме на избори

От последните дни сме изплашени до каква степен е превзета прокуратурата, каза лидерът на ПП

17.05.2023 | 11:13 Редактор: Михаела Димитрова
Петков: Или кабинет с мандат на ПП-ДБ, или отиваме на избори

"Продължаваме промяната - Демократична България" започва разговори с всички парламентарни сили за промени в конституцията в четири направления - преструктуриране на Висшия съдебен съвет, силно ограничаване властта на главния прокурор, въвеждане на пряка конституционна жалба и преформатиране статута на служебните правителства. Това стана ясно от изявление на лидерите на коалицията в парламентарните кулоари.

"От ПП-ДБ виждаме, че вторият мандат е единственото решение пред България да не се отиде на шести поред парламентарни избори. Ние сме изплашени до каква степен е превзета прокуратурата и съдебната система. Осъзнаваме, че смяната на който и да е човек в нея, не решава истинския въпрос. Ето защо започваме усилена работа по решаване на реалния проблем с промяна на конституцията", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите на Христов Иванов трябва да бъде разделена съдийската от прокурорската квоти във ВСС. "Прокурорската квота да бъде преформатирана по такъв начин, че в нея да се въведе реална силна обществена квота, която да гарантира обществения контрол върху работата на прокуратурата. В съдийската колегия да се гарантира стандартът за независимост на съда в пълна степен", обясни той.

"Трябва преформатиране на модела на прокуратурата и максимално ограничаване властта и особено на кадровите правомощия на главния прокурор, разширяване на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие, преосмисляне на статута на служебните правителства, така че да сме сигурни, че те ще бъдат фокусирани само върху провеждането на избори и проследяване на онези процеди, които се случват само между изборите", каза още Христов Иванов.

Той уточни, че по тези теми ще се говори с останалите политически сили на консултации, които ще бъдат проведени следващите дни. "Надявам се да получим ясен ангажимент за промяна на Конституцията, което ще даде база за усилията на създаване на правителство с втория мандат", изрази мнението си Иванов.

Ген. Атанас Атанасов смята, че политическата криза в страната оголи много проблеми.

"Трябва да бъдат предприети такива промени в законодателството и Конституцията, за да се получи синхрон между органите на съдебната и изпълнителната власт за еднакво подпомагане на закона. На този етап се вижда, че има такива, които считат, че върху тях няма никакъв контрол, това трябва да бъде променено. Ние ще внесем законопроекти за изменението в работата на специалните органи, на МВР, за да се получи този синхрон между различните власти", коментира той.

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Атанас Ангелов
преди 1 година
провалиха се и сега започнаха с ако, ако, ако Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Алекс
преди 1 година
тия нещо заплашват ли или така ми се струва Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
псевдо-демократи
преди 1 година
Не, на управление на продажниците на националните интереси ПП-ДБ! Не, на управление на политици, финансирани от чужди организации! Не, на управление на партии, финансирани от незаконни крипто-далавери! Не, на управление на хора, докарали 26% обедняване на българите за по-малко от година! Сигнализирай за неуместен коментар