Избраха Стою Стоев за шеф на правната комисия, БСП и ИТН скочиха на ГЕРБ и ПП-ДБ

Тошко Йорданов: Унизително отношение към целия парламент и към българския народ

17.05.2023 | 10:21 Редактор: Михаела Димитрова
Избраха Стою Стоев за шеф на правната комисия, БСП и ИТН скочиха на ГЕРБ и ПП-ДБ

Стою Стоев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната – Демократична България" бе избран за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси. Точката бе включена по-рано днес в дневния ред.

"Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание, от ГЕРБ и "Продължаваме Промяната - Демократична България“ да правите такива сепаративни споразумения, които са против Конституцията и правилника на Народното събрание по принцип, против духа на Конституцията и правилника", посочи Кристиан Вигенин от БСП и добави - "събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на НС".

"Знаете, че подобни договорки за ротиране, избиране на председатели и любовен танц, унизителен, между две парламентарни групи, противоречи на духа на Конституцията, на парламентаризма", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ", цитиран от БТА. 

Според него това, което са наблюдавали в момента, и срещу което са гласували "Против", е "поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент, към българския народ", защото същите тези две парламентарни групи са загубили три седмици да се надлъгват с правене на правителство.

Стою Стоев е автор и съвносител на редица законопроекти, бил е от екипа, който е изготвил законодателната програма, послужила като основа на втория мандат, получен от акад. Денков в 48-ото НС. Също така, той е бил част от контактната група, която определи законодателните приоритети пред 49-ото НС.  

От "Продължаваме промяната" публикуваха ключови законопроекти, на които Стою Стоев е автор и съвносител:

  • Законопроект за противодействие на корупцията;
  • Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения;
  • Законопроект за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел;
  • Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се цели опазване на Българското Черноморие;
  • Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига.

Към тези законопроекти заслужава се отбелязва и законопроектът за изменение и допълнение на Търговския закон, който цели създаването на нов вид търговско дружество, което ще облекчи неимоверно стартиращия бизнес.

Снимка: БГНЕС