Борисов зове за разум и кабинет: Показахме, че може да ни се има доверие

Ако мандатът за съставяне на правителство на ГЕРБ не мине, няма да успее и вторият на ПП-ДБ, смята той

17.05.2023 | 10:11 Редактор: Тодор Петров

"Все още се надявам на разум в политическата класа. Днес им показахме, че на нас може да ни се има доверие. Аз не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи да търси сечението, по което би могло да се направи правителство", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на отказа на ПП-ДБ да подкрепи кабинета на ГЕРБ 

Според него, ако мандатът за съставяне на правителство на ГЕРБ не мине, няма да успее и вторият на ПП-ДБ, защото няма да събере нужното мнозинство за подкрепа.

"Без ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" и те са в огледалната позиция и ако не става в първия мандат, няма да стане и във втория", посочи Борисов.

Относно скандала с главния прокурор Иван Гешев, бившият премиер каза, че от години много политици искат оставката на обвинител номер едно и скандалът не може да се корени в предложението на Габриел, ако има кабинет на ГЕРБ, веднага да бъде сменен главният прокурор.

"Законите на Крум Зарков от месеци назад казваме, че ще бъдат приети. Те дават възможност за контрол в такива ситуации, за механизъм и проверка. Това сме казали и ако това е предизвикало някакви реакции, това си е тяхна работа, не е наша. Ние на нашите избиратели сме казали, че ще ги подкрепим и сме поели ангажимент пред евроатлантическите ни партньори законите на Зарков да бъдат приети", коментира Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR