България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ПП-ДБ: Няма да допуснем министри на ГЕРБ в правителството ни, негодни са

В проблемите в прокуратурата Арабаджиев съзря вмешателство от страна на политиците

17.05.2023 | 09:05 Редактор: Вяра Димова

Изпълняваме обещанията си - когато сме казали, че няма да направим правителство с ГЕРБ, го изпълняваме. За да има работещо правителство - трябва да има политическа отговорност, да се знае кои партии застават зад кабинета. Наивно е да смятаме, че едни експерти, които нямат политически опит, ще вземат важните решения. 

Така депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев коментира в студиото на "България сутрин" решението на коалицията да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Според него, за да се променят нещата в страната, са необходими хора, които имат смелостта да се борят с мафията.

"ГЕРБ не трябва да бъдат в Изпълнителна власт, доказаха се като негодни да ни докарат в сърцето на Европа - и по доходи, и по стандарт на живот. След три техни мандата продължаваме да сме най-бедните в Европа", изтъкна гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Арабаджиев подчерта, че ситуацията в държавата е тежка, а за да събере коалицията им подкрепа с втория мандат, трябва да свали картите и да представи визията си.

"В момента топката все още е в ГЕРБ. Ние ще проведем разговори с всички партии, за да търсим подкрепа. Ще продължим линията си и няма да позволим участие на ГЕРБ или техни министри в нашето правителство. Те не могат да решат проблемите на страната", посочи депутатът от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България".

Арабаджиев отбеляза, че голяма част от проблемите съдебната система и прокуратурата се дължат на вмешателството на политиците от началото на Прехода досега.

"Ще предложим кабинет с втория мандат, но трябва да имаме гаранции, че определени реформи и законодателни промени могат да се случат. Готови сме да работим в НС, да изберем независими професионалисти, които да чистят съдебната система. Как да имаме доверие на ГЕРБ, като се разбрахме за ротационно председателство на НС, а ГЕРБ вече месец и половина отказват да изберат нашия председател на правна комисия?! Очаквахме да си спазят обещанието", обясни Арабаджиев и допълни, че не са обсъждали промяна в предложението им за министър-председател.

Според депутата сега има по-големи шансове за съставяне на правителство от предходния парламент. "Единият вариант е коалиционно мнозинство, другият - правителство на малцинството. Ние можем да поемем отговорността", заключи Арабаджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.