Арестуват и ни бият: 32,6% от задържаните у нас се оплакват от полицейски тормоз

За първи път са се увеличили решенията на ЕСПЧ срещу България, отчита доклад на БХК

16.05.2023 | 12:02 Редактор: Юлиан Христов
Арестуват и ни бият: 32,6% от задържаните у нас се оплакват от полицейски тормоз

При политическата нестабилност вътре в страната и напрегнатата международна ситуация заради войната в Украйна спазването на човешките права не е било между приоритетите на българските политици и управляващи.

Това става ясно от годишния доклад за дейността на Българския хелзингски комитет. 

За първи път от много години насам се е увеличил броят решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по казуси, които се наблюдават от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Нито една от групите дела под европейско наблюдение не беше затворена, а България продължи да не изпълнява ключови решения на ЕСПЧ, се посочва в документа. 

От комитета отчитат, че закриването на специализираното правосъдие е било най-значителното събитие в реформата на съдебната власт.

"Оценката на европейските партньори беше положителна въпреки твърденията на главния прокурор, че така олигархията си осигурява спокойствие. Като цяло нямаше сериозен успех в реформирането на съдебната система. Главният прокурор затвърди позицията си на медийна звезда, като дори си позволи да говори пред деца в училища. За сметка на това липсваха резултати в борбата с корупцията", пише в доклада на БХК.  

Според данните драматично нараства броят на лицата без документи за самоличност. Те са 187 883 души към 15 юли 2022 година. Увеличението е от близо 60 хиляди души спрямо март 2021 година. Лицата без документи за самоличност се маргинализират и са лишени от основни човешки права. 

Свободата на изразяване беше използвана като фалшив предлог за прокарване на пропагандните тези на агресора във войната срещу Украйна от държавници и обществени медии, се посочва още в доклада. Застъпници на противоположната гледна точка от либерално-демократичната общност бяха заглушавани системно от администраторите на българското съдържание във Facebook.  

В него се посочва още, че няма напредък в превенция на малтретирането и в материалните условия в институциите за наказание. 32,6% от задържаните от полицията твърдят, че срещу тях е употребено насилие при задържането им или в полицейското управление, показват резултатите от анкета "лице в лице" на БХК. 

В същото време близо 80 институции работят или в изтекъл мандат или с непопълнен състав. Сред тях са: Инспекторатът на ВСС, БНБ, Комисията за защита от дискриминация, ВСС, НОИ и др. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR