Секцио вместо нормално раждане - все по-предпочитано заради кариерата и звездите

Тенденцията е от години, но за миналата година цезаровите сечения са най-предпочитани

15.05.2023 | 22:04 Редактор: Юлиан Христов
Секцио вместо нормално раждане - все по-предпочитано заради кариерата и звездите

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, според който, ако се появи на бял свят в конкретен ден, дата и час, ще има велик успех в живота си. За да е сигурна появата на бебето в избрания момент, раждат планирано чрез цезарово сечение.

Други пък чакат да се развият в професията си и чак тогава да създадат семейство и да родят дете. Това крие рискове, тъй като често при жените над 35 г. се стига до усложнения, които налагат оперативно раждане. При някои има и придружаващи заболявания.

Това са част от причините за ражданията със секцио, разказват акушер-гинеколози пред "24 часа", след като излезе статистиката на Националната здравноосигурителна каса, че всяко второ българче през 2022 г. е родено с операция.

Тенденцията е от години, но за миналата направените цезарови сечения надминаха нормалните раждания. От общо 51 672, отчетени към Здравната каса, 25 959 са оперативните, или 50,24%. През предходната година делът им е бил 49,79%.

Секциото крие много рискове за родилката, категорични са експерти. Затова и препоръките на Световната здравна организация са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR