Рядък синдром убил родилката в Горна Оряховица? Роднините ѝ подозират лекарска грешка

В болницата вече тече проверка, която трябва да установи причините за смъртта на Денислава

30.08.2022 | 13:50 Редактор: Ваня Кузманова

Започна спешна проверка на причините за смъртта на 21-годишната родилка в Горна Оряховица. Жената почина след секцио. От болницата в града смятат, че причината се корени в изключително рядък синдром, който води до сериозни усложнения. 

Роднините подозират лекарска грешка и настояват виновните да бъдат наказани. Родителите на 21-годишната Данислава и нейният приятел тази сутрин се срещнаха с част от екипа, водил раждането ѝ. Те влязоха в кабинета на управителя на болница с надежда да разберат повече за нелепата смърт на дъщеря си. 

"Всичко искам да се изясни, да може да се разбере какво е станало. Тук има несправедливост, ние искаме да я разберем", каза приятелят ѝ Кристиян Любомиров. 

"Първо искам да се видя с лекарите, направили секциото, и всеки един от тях да каже какво е направил", сподели майката на момичето Елена Стоянова.

"Всеки е в отпуска, в болнични, никой не се показа. От 26 август до днес нямаме никаква информация от лекар, който е оперирал или някаква информация да ни се даде какво е станало", допълни бащата Стоян Стоянов.

По думите на директора на лечебното заведение причината за смъртта на младата жена е изключително редкият ДИК синдром. След като е установен, родилката е откарана спешно в болницата във Велико Търново, където ѝ правят животоспасяваща хистеректомия. 

"Колегите са направили всичко възможно. Разполагали са с необходимите медикаменти и апаратура. Направено е всичко възможно да бъде стабилизирана родилката. Направена е хистеректомия, което е, за да се преодолее този ДИК синдром, който е възникнал. Последният случай на починала родилка в нашата болница е бил преди 20 години, през 2002 година. Имало е друг случай на ДИК синдром преди години, който е завършил благоприятно", заяви управителят на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица д-р Иван Иванов. 

В болницата вече тече проверка, която трябва да установи причините за смъртта на родилката. 

"Ние също сме заинтересовани да се изясни докрай причината за смъртта на родилката, тъй като това е нещо изключително шокиращо за всички нас, не само за близките", каза д-р Иван Иванов.

Назначена е комисия, поискани са обяснения от целия оперативен екип. Ще има проверка от РЗИ и други контролни органи. 

По думите на д-р Иванов над 50% от случаите на следоперативен ДИК синдром завършват фатално. Близките изчакват резултатите от аутопсията и тогава ще решат ще подават ли съдебен иск към болницата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


2
2 rate up comment rate down comment 1
африканска медицина
преди 1 година
Когато търсят да се оправдаят за нечие безхаберие и нехайство, измислят "редки синдроми". Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
възмутен
преди 1 година
Лекарите лъжат, че родилката е имала Дик синдром. Става дума за пробита при секциото артерия утерина. Родилката не е започнала да кърви след 1 час, а чак след 1 час лекарите са забелязали, че кърви, когато коремът вече е бил пълен с кръв и кръвта е започнала да излива навън и положението вече е било неспасяемо. Лекарят, направил секциото, трябва да бъде съден вместо да се лансира измислицата за Дик синдром. Сигнализирай за неуместен коментар