Има ли "политически привкус" в искането за оставка на Гешев? Зарков: Проблемът е системен

"Прокурорите, които протестираха в негова защита, изведнъж внесоха искане за оставка", заяви Иван Демерджиев

13.05.2023 | 13:39 Редактор: Искра Ангелова

Решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да поиска оставката на обвинител номер едно продължава да е сред най-коментираните. Служебният министър-председател Гълъб Донев е категоричен, че каквито и промени да се правят, те трябва да са фокусирани върху стабилността на институциите в държавата.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че в рязката смяна на позицията на обвинителите по отношение на главния прокурор се усеща силен политически привкус.

"Много политически привкус има в този акт и стана ясно колко независима е съдебната система. Ден след като една партийна централа поиска оставката на Иван Гешев, прокурорите, които протестираха в негова защита, изведнъж внесоха искане за оставка и цели трудови колективи, които го подкрепяха, сега са срещу него", заяви Демерджиев.

"Както и да завърши тази процедура, е също така важно да не се забравя, че проблемът с институцията главен прокурор е системен и решението му трябва да е системно, т.е. законово. Затова аз очаквам с нетърпение първото заседание по същество на правната комисия на парламента, където да се разгледа законът за отговорност и отчетност на главния прокурор", поясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Снимка: БГНЕС