"Задкулисна договорка", "политическо самоубийство"... Крайни коментари в НС по темата "Гешев"

Партиите в парламента подкрепят предложението, но с известни резерви

12.05.2023 | 18:37 Редактор: Юлиан Христов

Прокурорската колегия на ВСС заговори в синхрон с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Още вчера тя посочи, че първата ѝ задача, ако стане премиер, ще бъде да отстрани Иван Гешев.  

Мотивът - уронване на престижа на съдебната власт. Веднага след като искането на шестимата прокурори стана ясно, от ГЕРБ последва лаконичен коментар.

 

"Всяко действие трябва да бъде подчинено на законите и Конституцията, защото противното, дори да е много добре оправдано политически, ще внесе прецеденти, които след това ще отекват дълго време", каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.  

От "Продължаваме промяната - Демократична България" заподозряха "политическа сделка" зад действията на прокурорската колегия към ВСС.  

"Необяснимо е ГЕРБ и ДПС, които винаги бранеха Гешев, за една вечер за един ден постигнаха споразумение", каза Атанас Славов от "Демократична България".  

Задкулисни договорки не изключиха и от "Възраждане". 

"Ако има някаква задкулисна договорка... Тази процедура два пъти е била. Очевидно е, че всичко се прави с една цел, да се махнат козовете... Политическо самоубийство", коментира лидерът на партията Костадин Костадинов. 

Като воля на българските граждани пък определиха от "Има такъв народ" действията на прокурорската колегия. "Показва, че тези хора от ВСС са се присъединили към позицията на българските граждани", каза Филип Станев.  

От БСП не дадоха изявление относно искането на прокурорската колегия, но по-рано през деня лидерът на социалистите заяви, че трябва да се извърши дълбока съдебна реформа, а не само да се сменят личностите, оглавяващи обвинението.  

От ДПС, които вчера излязоха с променена позиция спрямо Гешев - от защитници към критикуващи, днес отказаха коментар. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.