Демерджиев: Искането за отстраняване на Гешев е политическо, не е съдебна реформа

Дали главният прокурор не е предприел някакво действие, което да притеснява някого, коментира вътрешният министър

12.05.2023 | 16:31 Редактор: Юлиан Христов
Демерджиев: Искането за отстраняване на Гешев е политическо, не е съдебна реформа

За мен искането за отстраняването на главния прокурор има политически привкус, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) за безопасността на пътя, на което той присъства.  

"Бях част от екипа на проф. Янаки Стоилов, който поиска отстраняването на главния прокурор. Много притеснително е, ако политическите партии или част от тях, имат такова влияние във Висшия съдебен съвет, че да могат да обезпечат различен резултат", коментира той.  

"Ако съдебната реформа, която българите дълго чакат, се свежда до смяната на главния прокурор, това ще бъде много тъжно и ще бъде подмяна на тези очаквания и нуждата от съдебна реформа. Това не може да изчерпи съдебната реформа, много други неща трябва да се случат, да се заявят ясно и да се постигнат", отбеляза министърът на вътрешните работи. 

Според него е много важен е въпросът кой ще замени главния прокурор и дали това няма да бъде подмяна на играчи от един и същи отбор.  

"Много важно е защо се сменя в този момент главният прокурор. Ако главният прокурор искаше по някакъв начин да предотврати тези събития, трябваше да засили работата си по висящи досъдебни производства и по този начин да отнеме възможността на някои хора, на които трябваше все пак да бъдат повдигнати обвинения спрямо тях, сега да се саморазправят с него", каза още Демерджиев, цитиран от БТА.   

Той обясни, че не толерира бездействието на главния прокурор, но възниква въпросът дали главният прокурор не е предприел някакво действие, което да притеснява някого. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR