Защитаваха го, сега му искат оставката: Как приближените на Гешев промениха позицията си

Министър Демерджиев: Важно е кой ще го замени и дали няма да е играч от същия отбор

12.05.2023 | 18:31 Редактор: Вяра Димова

Шестима от прокурорите от Висшия съдебен съвет предложиха освобождаването на Иван Гешев. Справка на биографиите им показва, че повечето от тях са в кръга от най-приближените до обвинител номер едно. Апелативната прокуратура в София също подкрепи искането.

На 2 май, ден след т. нар. "атентат" срещу Иван Гешев, прокурори от цялата страна излязоха на протести в негова защита. Те определиха атаката като опит за убийство, породен от омразата на олигарси, политици и престъпници.

10 дни по-късно в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от членове на Прокурорската колегия за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Мотивът - "тежко нарушение на служебните задължения".

Визира се израелския експерт, на чиито думи се позоваваше прокуратурата в първите дни след взрива до колата на Гешев. Оказа се, че той е правил оглед на мястото, без да има права. Сега магистратите от ВСС подчертават, че по този начин се нарушава текст от Конституцията.

Вносители на искането са Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова. Шестимата и досега верни на главния прокурор. По квоти - те представляват ГЕРБ, БСП и "Атака". От издигналите Иван Гешев не се е подписал единствено Пламен Найденов. 

"Важно е кой ще замени главния прокурор и дали няма да е играч от същия отбор", коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Апелативната прокуратура в София също подкрепи искането за отстраняване на Иван Гешев.

"Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана", пишат от обвинението.

Синхрон с позицията им изрази и вътрешният министър. 

"Много притеснително е, ако политическите партии имат такова влияние във ВСС, че да могат да обезпечат различен резултат. Ако съдебната реформа се свежда до смяната на главния прокурор, ще бъде много тъжно и ще бъде подмяна на тези очаквания", каза още Демерджиев.

Във Висшия съдебен съвет е внесено и искане за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба. Документът е депозиран от заместник-главния прокурор и директор на Следствието - Борислав Сарафов. Сред мотивите му са медийните изяви на Ясен Тодоров, свързани с инцидента с взрива до кортежа на Гешев. Тодоров беше избран за поста по предложение на обвинител номер едно. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)