ПП-ДБ не подкрепя ГЕРБ за кабинет, Борисов ги помоли да преспят и да премислят

Заедно ще изведем България на коренно различно ниво, заяви лидерът на ГЕРБ

12.05.2023 | 18:46 Редактор: Тодор Петров

Последен опит за изход от политическата криза. С ден закъснение лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха с номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер - Мария Габриел.

"Диалогът е, за да намерим сили, да преодолеем различията и да изведем напред обединяващото. Каузата е България", подчерта Габриел и предложи да се работи по 10 конкретни теми и политики, за да се състави правителство.

Тя обаче все още не получава категорична подкрепа от втората по численост парламентарна група.

"Запознати сме с десетте точки, много от нашите приоритети в общата програма са заложени в тях", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков и добави, че ще следват позицията, която вече са обявили - няма да подкрепят мандата на ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира по следния начин заявката от Мария Габриел за смяна на главния прокурор: Въпросът не е просто един да бъде сменен с друг. Оставката на Гешев трябва да се приветства. Въпросът е да няма следващ такъв и да има промяна в дълбочина.

"Темата съдебна реформа, конституционна реформа... на първите ни срещи тук заявихме, че заставаме зад нея. По-важният въпрос е имаме ли време и ще дадем ли време на 49-ия парламент, и ще излъчим ли правителство, което да я гарантира", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

На срещата изненадващо се появи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Той още веднъж изтъкна, че са готови на всякакви компромиси, само и само да има правителство.

"Преспете още веднъж и помислете. С подкрепата на либерали, на ЕНП, с контактите и връзките, които имаме всички, за дни, за седмици, за месеци ще изведем България на коренно различно ниво. Това е моят апел още веднъж към вас. Ние ще намерим решение. Няма по-лошо от две години служебни правителства", настоя Борисов.