Напрежение в НС: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се упрекнаха в нарушаване на "джентълменското споразумение"

Единствено "Възраждане" не са поканени на среща с първата политическа сила

12.05.2023 | 13:38 Редактор: Михаела Димитрова

В очакване на развръзка на политическата криза, парламентът отново се оказва арена на партийни конфликти. Двете големи формации - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" се упрекнаха в нарушаване на "джентълменското споразумение". 

Чрез него ГЕРБ-СДС получи председателското място на Народното събрание, а ПП-ДБ трябваше да оглави правната комисия. Днешното предложение на коалицията на "Промяната" Стою Стоев да стане шеф на комисията, обаче, не се прие от ГЕРБ, които пожелаха въпросът да се обсъди първо на Председателски съвет.

"Г-жа Атанасова наруши това споразумение, това обяснява защо имаме причини да бъдем внимателни с ГЕРБ-СДС, във всеки едни момент може да се окаже, че това, за което сме се споразумели, може да бъде нарушено", попита акад. Николай Денков. 

"Искат от нашата политическа сила подкрепа за тяхно правителство, как да бъдем уверени като не се спазва джентълменско споразумение", попита ген. Атанас Атанасов.

Според ГЕРБ обаче, споразумението ще е валидно само, ако времевият хоризонт на парламента надхвърли 3 месеца и се постигне съгласие за кабинет между първите две политически сили.

"Очаквам колегите за срещи в 17 ч. с нашия кандидат за министър-председател и се надявам, че те ще осигурят дългия живот на това Народно събрание, като подкрепят кабинета на Мария Габриел", заяви Десислава Атанасова.

А ако първите две политически сили не постигнат съгласие за кабинет, от ГЕРБ-СДС вече обявиха, че ще търсят подкрепа от останалите партии и коалиции в парламента. С част от тях победителите от изборите проведоха среща през вчерашния ден. Склонност към продължаващ диалог демонстрираха от ДПС и "Има такъв народ".

"Политическа формула предстои да се търси, длъжни сме да я намерим", каза в кулоарите на парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

"Да, Мария Габриел е с добра експертиза, добре представена в ЕП и Европа като цяло. Това е един добър знак, но все още нищо не означава. В този политически театър губещи се оказаха ПП-ДБ", сподели мнение Станислав Балабанов.

А БСП пък отново определиха подходът на ГЕРБ като "грешен".

"Защото казаното сутрин, вече не е актуално на обяд и абсолютно отречено до вечерта. Хаосът се задълбочава. Трябва ние лидерите да се отдръпнем и да дадем път на консенсусни фигури, които си разбират от работата", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Единствено от "Възраждане" не са поканени на среща с първата политическа сила. От партията на Костадинов препотвърждават позицията си - няма да подкрепят чужд мандат.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR