Радев: Корупцията е неразкрита, справедливостта е смазана. Мария Габриел защитава ГЕРБ?

В прокуратурата множество сигнали за злоупотреби "прашлясват", смята държавният глава

12.05.2023 | 13:33 Редактор: Петя Кръстева

Президентът Румен Радев коментира направената заявка на Мария Габриел, че ако стане премиер, ще поиска предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. От Република Южна Африка, където е на официално посещение, държавният глава изрази съмнение, че зад това искане стоят определени интереси на ГЕРБ-СДС.

"Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на г-н Гешев, трудно предизвиква у мен възторг. В момента виси един много важен въпрос. Дали заявката на г-жа Габриел е плод на закъсняло с три години просветление на внезапен катарзис, или на определен интерес на хората, които стоят зад госпожа Габриел", коментира Радев.

По думите на държавния глава загуба за България е, че внесените през последните три години от служебните правителства в прокуратурата множество сигнали за злоупотреби, "прашлясват". 

"Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на г-н Гешев за главен прокурор, квотата на партията на госпожа Габриел го преизбра и то с мнозинство, с единодушие. Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев, със същите мотиви, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси отново единодушно", припомни той. 

"Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес - заприщен", допълни държавният глава.

На въпрос дали успешната формула за създаване на кабинет в рамките на 49-тия парламент е именно отстраняването на главния прокурор, държавният глава отговори, че всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе състава на кабинет. Кога ще се случи това все още не е ясно, защото връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство е насрочен за 15 май, когато в сградата на "Дондуков 2" ще влязат представителите на ГЕРБ-СДС.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 11 месеца
Именно вдигнатия юмрук,докара мафията на власт.Кога ще си признаем,че той защити избягалите бандите и собственото си его-президента-Румен Радев.Зелените чорапи,равно на келепир,ранно пенсиониране,намиране на добра служба на Десито и високопарни думи .....добра пенсия и за жалост за винаги в историята. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца