"Убийците на пътя са с повече права от жертвите": Без следа от обвиняем за фатална катастрофа

59-годишният бизнесмен Лютви Хасан е освободен от ареста още на сутринта след смъртоносния инцидент

11.05.2023 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Протест на близките на 23-годишен мъж, загинал в катастрофа, пред съдебната палата в Хасково. Автомобилът на Йордан Бозуков бе пометен от друг шофьор на пътя между Хасково - Димитровград в края на март.

59-годишният шофьор, причинил катастрофата, е напуснал страната след инцидента и все още не му е повдигнато обвинение. А прокуратурата и полицията си прехвърлят отговорността.

Почерненото семейство на 23-годишния Йордан Бозуков излезе пред съда в Хасково, за да поиска справедливост. На 20 март върху автомобила на младежа с огромна скорост връхлита друга кола, след катастрофата момчето умира.

"Искам справедливост, искам убиецът да си получи заслуженото. Искам да не се случват такива неща. Имам по-малък син, искам да живее в нормална държава", коментира майката на загиналия - Живка Тенева.

Водачът на другия автомобил е 59-годишният бизнесмен Лютви Хасан. След инцидента е задържан за срок до 24 часа, но по-късно освободен от ареста, веднага след това е преминал граничния пункт "Лесово" в Турция, като към днешна дата се води в неизвестност.

"Беше освободен още сутринта в РПУ - Димитровград. Просто има много въпросителни. Оказа се, че извършителите са с повече права от потърпевшите", възмути се бащата на загиналото момче - Ясен Бозуков.

Вече повече от месец и половина след фаталния удар все още не е готова нито една експертиза по делото заради това и няма повдигнато обвинение от прокуратурата.

"Имаме съмнение, че някой не си е свършил работата, трябва да се провери. Фактът, че едно лице е извършило тежко пътно-транспортно произшествие и е успял да се укрие, считам, че някой не си е свършил работата", каза адвокатът на семейството - Веско Георгиев.

В знак на протест роднини и приятели на младежа пресичаха демонстративно пешеходните пътеки пред Съдебната палата с искане за справедливост.

"Днес е нашето, утре ще е вашето, на третия ден може да е на съдията, на политика, на депутата, на министъра. Никой не е богопомазан, всеки трябва да се страхува и заради това трябва да има закони, но наистина закони - драконовски", категорична е протестиращата Златка Нишева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.