ПП-ДБ: В РСМ демократичността е декларативна, българи са пребивани и съдени

Елисавета Белобрадова определи като смехотворни обвиненията срещу Люпчо Георгиевски

05.05.2023 | 08:05 Редактор: Петя Кръстева
ПП-ДБ: В РСМ демократичността е декларативна, българи са пребивани и съдени

Обвиненията срещу председателя на Българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски са поредната форма на открита институционална репресия над поредния изявен македонски българин. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова.

Тя отбеляза, че в РСМ демократичността е само декларативна, за пред чуждите наблюдатели, но действителността има много грозно лице.

"Там все още човек не може открито да заяви, че е българин – това продължава да е забранено, при това от държавата, от нейните органи и институции. Визирам Прокуратурата, която повдига абсурдни обвинения срещу българите; Парламентът, който приема репресивни закони при това с ретроактивно действие, което е правен абсурд; Държавната комисия за употреба на имената на личности в РСМ, която на базата на този експресно скалъпен закон постанови забрана на културните клубове, защото името на Иван Михайлов било "провокация към националното чувство на македонския народ"; Съдът, който издава лека условна присъда на подпалвача на клуба в Битоля; Правителството, което подписва международни договори и обещава да гарантира правата и свободите на българите, но всичко остава само на думи. Тази омраза е насаждана от десетилетия, а в последно време придобива застрашителни размери", смята Белобрадова.

Тя подчерта, че българите биват пребивани, съдени, заплашвани, по клубовете им се стреля, биват палени и разбивани, включително и официалният ни клуб в Скопие, биват заличавани от регистрите. 

"Не мога да повярвам, че присъствах на откриването и на двата клуба – в Битоля и в Охрид преди по-малко от година, а те вече не съществуват", добави Белобрадова.

Народният представител от ПП-ДБ определи като "смехотворни" обвиненията срещу Люпчо Георгиевски.

"Едното е за предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа с намерение да накърни чувствата на еврейската общност. И защо? Защото клубът, на който той доскоро беше председател, бил взел под наем пространство в т.нар. "Еврейски квартал в Битоля", изтъкна още народният представител, цитирана от БГНЕС.

Тя смята, че всички тези обвинения са толкова далеч от европейските ценности, от правото на свободно изразяване, от правото на свободно сдружаване, че наистина не бих могла да ги окачествя по друг начин, освен като тоталитарни репресии.

"Българската държава не може да си позволи да допусне подобно отношение към наши сънародници и аз ще работя за преустановяването на подобни практики и за гарантирането на правата на българите в Северна Македония. Както знаете, отношенията с РСМ винаги са били плод на усилената работа на руската политика и пропаганда поради една основна причина - Русия не иска процъфтяващ балкански съюз в рамките на ЕС. "Разединявай и унищожавай" е основен принцип на тази политика", каза  Белобрадова.

Тя посочи, че голяма част от гражданите с българско самосъзнание в РСМ живеят проблемно и трудно.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Добре работите
преди 11 месеца
А кой подпомогна вдигането на ветото и пита един посланик кога му било удобно България да изпълни тази задача? Сега как ще накарате РСМ да спазва правата на българите, след като тя получи каквото искаше и я допусната до преговори за членство в ЕС? Необмислен евтин популизъм и симулирана загриженост. Причината за политиката на РСМ към българите е вашата некомпетентност и липса на желание и интерес да работите за България. Сигнализирай за неуместен коментар