Министър Шишков: Събудихме заспалите магистрали, напредваме по "Струма"

Продължава да се прави анализ на мерките, до няколко месеца ще е готов, увери регионалният министър

04.05.2023 | 17:50 Редактор: Вяра Димова
Министър Шишков: Събудихме заспалите магистрали, напредваме по

Събудихме заспалите магистрали и работим. Където трябва, строителите са на терен. Запретнали сме ръкави всички - и строители, и администрация, полагаме необходимите усилия в тази посока. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той провери хода на укрепване на свлачищата при тунел "Железница" на магистрала "Струма". Голямото свлачище преди съоръжението в посока Кулата е от 2020 г. и заради него строителството на този участък на аутобана беше спряно.

"АМ "Струма" не е регионален проект. Тя ще даде реално бъдеще на целия регион и не само. Защото тази магистрала не е регионална, тя всъщност е връзката от Видин до Кулата", подчерта министърът. 

Той съобщи, че е издал разрешение за строеж за един малък участък на магистрала "Струма", в който аутобанът свършва, но той не предопределя по никакъв начин избора на трасе. 

"Това, което се спекулираше, не е вярно. Продължава да се прави анализ на мерките, който до няколко месеца ще е готов, но това е работа на МОСВ", уточни архитект Шишков и добави, че ако в  тази част мерките докажат възможността за избор на трасе, което отговаря на ОВОС-а, който към този момент е действащ, наистина ще може да се спаси този ОВОС и в най-скоро време да стартира строителството на магистралата. 

По думите му трябва да се промени мисленето и едно по едно трябва да започнат да се проектират и строят магистралите в България и пътните артерии по начин, по който е трябвало да бъде направено преди 10 години.

Снимка: Пресцентър на МРРБ