Шишков: До лятото укрепваме тунел "Железница", не се плаша от проверки срещу мен

За Великден ще бъдат пуснати част от АМ "Европа", пътят Ботевград – Мездра и обходът на Бургас

28.03.2023 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

До няколко месеца трябва да завърши първият етап от укрепването на голямото свлачище преди тунел "Железница". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира на място изграждането на магистрала "Струма". Свлачището е и основната причина вече две години да се бави пускането на движението по отсечката между Благоевград и Симитли.

80 млн. лева ще струва укрепването на свлачището преди тунел "Железница", като се предвижда изграждане на подпорна стена и полутунелна завеса, която да обезопаси преминаването, съобщи регионалният министър.

"Укрепването започва от утре и очакванията са да приключи до лятото. Всички изисквания за опазване на околната среда при изграждането на магистралата в Кресненското дефиле ще бъдат спазени и до май месец ще има избран вариант на трасето", съобщи още Шишков.

За Великден се очаква да бъдат пуснати в експлоатация част от АМ "Европа", пътят Ботевград – Мездра и обходът на Бургас. Министърът коментира и започналите проверки на прокуратурата на АМ "Хемус". 

"От София до Яна в момента имаме искане от прокуратурата да направим проверки на всеки 250 метра, както и на други участъци, строени през годините назад", отбеляза той.

Северната скоростна тангента в София ще бъде обследвана със скенер, който да покаже каква е реалната дебелина на асфалтовата настилка. В края на миналия месец проверка показа, че една трета от асфалта липсва. Преди ден пък от Института по пътна безопасност отправиха директни обвинения към самия регионален министър. Те посочиха, че Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите, изграждани от Пътната агенция през 2022 г. Според тях с това той индиректно е позволил "безразборно и субективно плащане" от страна на АПИ.

"Дали сме бръкнали в лични интереси, или не - не знаем. Всички сме водени от интереса да поддържаме пътищата добри, заради което правим и проверки - за да знаем как да ги ремонтираме", категоричен бе той. 

От Института по пътна безопасност са подали и сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу Иван Шишков. Министърът посочи, че не се притеснява от проверки.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.