Министър Шишков обяви лоша новина за шофьорите: Тол таксите поскъпват с 50%

Предвижда се цената им да се определя от километрите, които изминават превозвачите

23.03.2023 | 16:02 Редактор: Петя Кръстева
Министър Шишков обяви лоша новина за шофьорите: Тол таксите поскъпват с 50%

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков потвърди за предстоящото увеличение на тол таксите с 50%, след като то бе отложено в края на миналата година с цел да бъде намерен по-справедлив механизъм. Около 600 млн. лева ще бъде приходът от системата на годишна база, ако таксите бъдат повишени, показват разчетите. 

Предвижда се цената на тол таксите да се определя от километрите, които изминават превозвачите. За километрите над определен пробег – около 5 хил. км в рамките на месец, което според министър Иван Шишков подлежи на преценка, ще има намаление. Желанието е да бъдат облекчени превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България.

"Около 600 милиона лева ще бъде приходът от системата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Такива са разчетите. Зависи и от трафика, който е нараснал значително", каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, който заедно с министър Иван Шишков инспектира строителството на магистрала "Европа", предаде БНР.

Снимка: БГНЕС