По-малко пари и недостиг на направления: Пациенти не могат да отидат на лекар

НЗОК на всеки 3 месеца определя суми за изследвания и брой направления

03.05.2023 | 13:59 Редактор: Михаела Димитрова

Националната здравноосигурителна каса е намалила парите на личните лекари за направления, изследвания и консултации на пациентите си спрямо първото тримесечие на годината. За този проблем предупреждават общопрактикуващи лекари от цялата страна.

Румяна Гочева от Казичене е сред хората, за които редовно не достигат направления за преглед при специалист. "Отидох при невролог да си взема направление, но той ми отказа, защото преди две седмици съм взимала. Изчаках да дойде края на месеца, за да взема. Така и за ортопед ми се е случвало", сподели Гочева.

Сред други пациенти обаче, проблем с направленията няма.  "Никога не съм имал проблеми с направленията, винаги ми осигуряват като се налага", признава мъж.

А личните лекари твърдят, че недостигът на направления се дължи на намаленото финансиране от здравната каса. 

"Сега в момента имаме 20% по-малко от тези 200 направления, от средствата за назначаването на изследвания имаме 30% по-малко, високоспециализираните дейности за хронично болните пациенти са намалени със 70%. Това ни поставя под невъзможност да си вършим работата, тоест да извършваме диагностика", алармира в "България сутрин" д-р Виктория Чобанова.

НЗОК на всеки 3 месеца определя суми за изследвания и брой направления, с които в рамките на тримесечието личните лекари могат да разполагат.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.