Синдикати и партии съсипаха от критики проектобюджета на служебния кабинет

КТ "Подкрепа" и КНСБ настояват за увеличения на заплатите и пенсиите

25.04.2023 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

Синдикати и партии са недоволни от предложения проект за държавен бюджет на служебното правителство. От КТ "Подкрепа" и КНСБ настояват да бъдат включени увеличения на заплатите.

Увеличение на някои от данъците предлагат синдикатите за новия бюджет, внесен от служебното правителство. Настояват и да бъде вдигнат таванът на максималния осигурителен доход, който сега е 3400 лева, както и да се повишат минималните доходи. 

От КТ "Подкрепа" искат ръст между 15 и 30 на сто на заплатите в държавния сектор. От КНСБ бяха категорични, че няма да приемат да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати в план-сметката за 2023 г. 

И някои от партиите разкритикуваха проектобюджета. Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита служебния кабинет дали е вярно, че средствата от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост не са изразходвани по предназначение. 

"Служебният кабинет иска да узаконим беззаконието. Ние няма да подкрепим предложения проект за бюджет на служебния кабинет. В него има необосновани разходи, понижени приходи и е антисоциален", настоя Нинова.

Според БСП в бюджета липсва обосновка за какви проекти точно се предвиждат харчове. Това смятат и от ПП-ДБ, според които заложеният дефицит от 6,4% е прекалено висок.  

"Виждаме много сериозни харчове за капиталова програма, липсва на част от пирходите. Разходите за издръжка силно ме притесняват", посочи Асен Василев от ПП.

Според служебния министър на икономиката Никола Стоянов дефицит от 3% е трудно постижим. 

"Остава да се "играе" единствено в приходите, тъй като разходите, които ние сме представили, са на база на решенията от 44-ото до 48-ото Народно събрание. Разбира се, новото Народно събрание може да реже, но разбирате колко е трудно да се режат социални разходи", обясни той.

Министърът заяви, че с бюджета служебното правителство е опитало да даде реалната картина на финансите на държавата към този момент.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR