Борисов поиска проектокабинет от ПП-ДБ, те имат други планове за правителство

Разминавания по темата с бюджета между лидерите на двете коалиции

25.04.2023 | 13:45 Редактор: Михаела Димитрова

Днешната лидерска среща не даде категоричен отговор дали първите две политически сили ще успеят да се разберат за сформирането на правителство.

От "Продължаваме промяна - Демократична България" препотвърдиха тезата си, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, както и че ще предложат правителство на малцинството с втория.

Появиха се и нови условия - от партията на Борисов поискаха от коалицията на "Промяната" състав на кабинет още преди връчването на първия мандат.

"Вие в Министерски съвет, ние в парламента, ползвайки мнозинствата, ще управляваме по този начин - надали демокрацията това ще ни го позволи. Хубаво е да ни представите състав за кабинет, за да видим какво предлагате - премиер, министри, на базата на което да мислим", поиска Борисов.

Кирил Петков от своя страна обясни, че при втори мандат пред страната има тежки задачи и "празният чек" ще зависи от законодателната инициатива. 

От формацията "Продължаваме промяна - Демократична България" поискаха да се изготви управленска програма за евентуален кабинет с втория мандат и това какво да свърши правителството. 

"Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни предложенията, нестандартни са и решенията. В случая първият и вторият са без значение. Самите вие виждате – ако не се разберем за бюджета, а може да се разберем само ние да е 3% дефицит и да е консолидиран, на кого друг ще разчитаме? Дали е първият мандат или вторият, няма значение, важното е да има работещо правителство", каза Борисов.

Политическите сили се обединиха, че тази седмица трябва да започне същинската работа относно законодателните инициативи, които и двете формации припознаха. Съдебната реформа, разделянето на антикорупционната комисия на два органа, промените по бюджета и закона за защита от домашното насилие, който ще внесат в НС още днес. Предстои работните им групи да разгледат проектобюджета, предложен от Министерски съвет и съдебната реформа.

"Това, което виждаме, са много сериозни харчове за капиталова програма, разходите за издръжка мен обаче силно ме притесняват", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Според него е добре да се работи с Министерството на финансите, за да се "поправят някои непълноти в бюджета, който е представен". 

"Политики можем да развиваме, само когато има правителство. Ако няма правителство в този парламент, той се разпуска след два месеца", подчерта Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС дадоха заявка, че докато не се изчерпат вариантите за съставяне на кабинет с "Продължаваме промяната - Демократична България", няма да разговарят с други политически сили.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.