България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква е символиката в срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и стъпка ли е към правителство?

Според Милен Любенов и Орлин Колев е време партиите да положат усилия за съставянето на редовно правителство

25.04.2023 | 09:29 Редактор: Михаела Димитрова

Само след няколко часа в НС се очаква да започне лидерската среща между представителите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Двете партии отново сядат на масата за преговори, като този път фокусът ще е съставяне на редовно правителство.

"Тази среща има голяма символика, защото на една маса ще седнат лидери на две враждуващи формации през последната година. Време е партиите да свалят картите на масата, защото наистина няма време, скоро ще бъде връчен първият мандат. От тази среща нека стане ясно веднъж завинаги дали е възможно някакво сътрудничество между двете коалиции с оглед това да има редовно правителство", каза политологът Милен Любенов в студиото на "България сутрин".

Запитан кога може най-рано да бъде връчен първият мандат, преподавателят по конституционно право Орлин Колев обясни, че това може да стане единствено по преценка на президента Румен Радев. "Единственото условие по Конституция е мандатът да се връчи след провеждане на консултации. Нито Конституцията, нито друг нормативен акт дават характера за провеждането на консултации. Това, че е минал един кръг на преговори на срещи с президента на всички парламентарно представени групи, не означава, че е сложен край на консултациите. Краят се определя от президента", каза още Колев.

Според Милен Любенов единственият възможен вариант за правителство е ако от ГЕРБ-СДС потърсят подкрепа от останалите политически партии, които не са им отказали участие до този момент като ДПС, БСП и "Има такъв народ".

"Все още като че ли не става ясно какво имат предвид "Продължаваме промяната - Демократична България" под подкрепа на втория мандат, защото Атанас Атанасов даде за пример правителството на Димитър Попов, но там имаше ключови фигури от двете основни тогава политически партии. От една страна "Продължаваме промяната" казват, че няма да участват в общо управление с ГЕРБ, от друга страна търсят подкрепа", коментира политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Единственият вариант, който според мен е работещ, е с кворум. При гласуването в пленарна зала "Продължаваме промяната - Демократична България" могат просто да не се регистрират и да дадат възможност на ГЕРБ да състави парламента на малцинството с подкрепа на някои от основните партии. Спомняме си, че ДПС подкрепи кабинета "Габровски" Сега може да очакваме сходно поведение. Ако кворумът падне под 64, едно правителство може да бъде избрано с по-малко от 100 депутати, ако не се регистрират "Продължаваме промяната - Демократична България". Те ще бъдат в добра позиция, защото ще отстояват техните приоритети", каза още Любенов.

"Вероятно в днешния ден ще гледаме много снимки и ще бъдат коментирани в социалните мрежи. Бивш премиер арестувал друг бивш премиер, трудно се загърбват такива случки. В политиката личните отношения не трябва да имат място. Той е личност, който носи определени емоции и нагласи", коментира политологът.

"Не можем вече да продължаваме в тази ситуация, да имаме временни парламенти и единственото, което действа да е служебното правителство. То не е подложено на демократичен контрол. Това по някакъв начин изначално променя духа на българския конституционен модел. Партиите трябва да положат максимални усилия, а не търсейки ползи за следващите избори. Видяхме, че резултатът не се промяна и става по трудно да се състави правителство. Виждаме различни формули в този парламент, всяка една би дала възможност парламента да работи. Моето разбиране е, че кабинет на малцинството може да направи ГЕРБ-СДС", каза Любенов

По думите на Орлин Колев нови избори би могло да се проведат към края на юли и началото на август, ако няма решение за съставяне на редовно правителство. 

"Правителството е пълноправна изпълнителна власт, то може да се разпростре дотам, доколкото му позволяват правомощията, които не свързани с парламента. По време на служебното правителство липсва парламент. По Конституция е легитимно да бъде основен законовносител, включително бюджетът. Отделен е въпросът дали следва служебното правителство да внася бюджет, защото той е огледалният образ на политиките, които следва да се упражняват, това би следвало да е приоритет на редовното правителство", допълни Колев.

Гледайте видеото с целия разговор.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Петя
преди 1 година
Не мисля, че нещо ще се получи на тази среща.... Тези са *** от ДБ Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Минка
преди 1 година
Губене на време, от коалцията ДБ и ПП не очаквам нищо кой знае колко смислено и градивно, а кабинет пък абсурд, дори и да има такъв, той ще се сгромоляса бързо, бързо. Сигнализирай за неуместен коментар