Борисов: Трябва да съставим правителство. ПП-ДБ: Готови сме за разговори

"Не искаме да взимаме инициативата за първия мандат", заяви Кирил Петков

25.04.2023 | 10:56 Редактор: Михаела Димитрова

Започна лидерска среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Разговорите се провеждат в Народното събрание.

"Трябва да намерим начин да съставим правителство дали с първия, дали с втория мандат. Отиването и опцията на нови избори юли, или август, ще дадат подобен резултат", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Благодарим за поканата, по темата за политики - ние сме винаги готови да говорим, бюджетният дефицит от 3% за нас е добра цел, едновременно без да се вдигат данъците, вярваме, че това е възможна цел, която трябва да бъде постигната. Ние се отзовахме на тази среща, за да говорим по тези важни приоритети. Бюджетът трябва да бъде приет отговорно", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков.

Той отново повтори, че коалицията няма да подкрепи правителство с първи мандат: "Готови да говорим по теми политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем по бюджета.

"Важно е да се видят законите по ПВУ, бюджетът също е важен - ако се направи комисия между двете коалиции, можем да поканим и МФ и да направим сметките на бюджета - да използваме няколкото следващи дни за действие", каза още Борисов.

"Разходите за издръжка - за ток, вода, ремонти, са вдигнати с над 40%, като през 2022г. те бяха отново вдигнати, да се види дали има недофинансирани дейности, освен тези, които са заложени. Това, което виждаме, са много сериозни харчове за капиталова програма, разходите за издръжка мен обаче силно ме притесняват", това заяви и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Според Василев тези корекции биха могли да дадат намаляване на 3% дефицит. "Трябва да се направи новият годишен план, трябва да говорим и с МФ без да вдигаме данъци, да орязваме пенсии и намаляваме заплати да получим нужния дефицит", категоричен е Василев. 

По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС двете коалиции имат над 30 закона, по които са се обединили не само като наименование, а и като смисъл. Атанасова изтъкна, че законодателната програма е предложена и на другите партии. "Не ги лишаваме от законодателна инициатива или задължение да се съобразят с нея", подчерта тя.

ГЕРБ ще предложи паралелно да работят постоянни комисии и на двете работни групи - за законодателната част и тази за бюджет и финанси, стана ясно от думите ѝ.

Борисов припомни думите на "Продължаваме промяната - Демократична България", че няма да ги подкрепят в първия мандат, но искат подкрепа във втория: "Ние така или иначе през парламента ще контролираме което и да е правителство, това ние работата. Това не е привилегия, което ни се дава. В парламента има още 4 партии. По този начин може да формираме много мощна опозиция. Ако имате друг вариант извън нас за подкрепа, също трябва да кажете. Хубаво е да ни представите състав за кабинет, за да видим какво предлагате - премиер, министри, на базата на което да мислим", каза още той.

Кирил Петков от своя страна, обясни, че при втори мандат пред страната има тежки задачи и "празният чек" ще зависи от законодателната инициатива. 

"Аз не бих дал празен чек, сигурно и вие - трябва да се виждат политиките, които тази изпълнителна власт трябва да изпълни и с какви цели. Хората, които ще изпълняват тези политики, трябва да могат да ги защитават. Ще изчакаме вашите размисли по първия мандат, ако искате да влезе в дискусия за важните неща и в какъв срок за прав във втория мандат, отворени сме да ги обсъдим. Не е някакъв инат, това е ясно зададена политика от органите на партиите ни и избирателите. Но ние също искаме правителство. Готови сме да продължим този разговор по задачи и времеви срокове. Не искаме да взимаме инициативата за първия мандат", каза Петков.

"Темата с празния чек ще изчерпим следващите дни. Дали ще продължи наше, ваше или служебно правителство, този бюджет няма да е празен чек, той ще е разписан. Като ви слушах съм абсолютен оптимист", контрира Борисов.

Според Асен Василев трябва да се разработи и ясна управленска програма, която да казва какво трябва да свърши правителството: "Остава това, което заявихме като условие - правителство, излъчено от ПП-ДБ. Ако такъв процес за вас е приемлив, може да го обсъдим.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Коалицията
преди 1 година
Чакаме правителство на малцинството на ПП-ДБ в скрита коалиция с ГЕРБ, което изцяло ще бъде на пряко подчинение и под контрола на ГЕРБ. В момента, в който сътвори достатъчно злини за страната ни, с любезното съдействие на ГЕРБ, ще бъде свалено с вот на недоверие, а Борисов ще бъде героизиран като спасител на България от ПП-ДБ. Сигнализирай за неуместен коментар